7 razlogov, zakaj ne bi smeli biti brez zavarovanja | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

7 razlogov, zakaj ne bi smeli biti brez zavarovanja

Zavarovanje terjatev – storitev, po kateri bi po mnenju strokovnjakov morala poseči podjetja, ki poslujejo na odprt račun. Ko kupcu najprej dostavimo blago, vedno tvegamo, da plačila ne bomo prejeli – še toliko bolj, če gre za posle v panogah, za katere so značilna večja nihanja in so odvisne od investicijskih ciklov. Tu je 7 razlogov, zakaj bi že danes morali razmisliti o zavarovanju terjatev do kupcev in o prednostih, ki jih prinaša.

1.Zares veste, kaj se dogaja s poslovanjem vaših kupcev?

Proizvodna in storitvena podjetja večinoma poslujejo na odprt račun – tako v tujini kot v Sloveniji. Čeprav gre za stalne kupce, ki redno poravnajo obveznosti, se ne gre zanašati na to, da bodo kljub stalnim spremembam na gospodarskem področju vedno zmožni plačevati račune. Tudi podjetja, ki so na videz donosna in brez večjih težav, gredo v stečaj, čeprav je njihova boniteta še do nedavnega kazala na dobro poslovanje. Zavedati se moramo, da terjatev kupca ne bo mogoče zavarovati, ko bo njegova boniteta že slabša.

2.Zavarovanje terjatev prepreči škodo zaradi plačilne nediscipline

Ste tudi vi med tistimi, ki mislijo, da so njihove stranke zlata vredne in da bodo redno plačevale, ker imate zanesljiv partnerski odnos? Tudi tisti, ki vam zdaj redno plačujejo, bodo morda v roku enega leta našli kup izgovorov za neporavnane terjatve. Zdaj, ko imate bazo strank, s katerimi dobro poslujete in razmišljate o širitvi poslovanja, je pravi čas, da zavarujete svoje premoženje. Vaši kupci naj vedo, da ste zavarovani – tako bodo ostali disciplinirani in vestni pri odplačevanju terjatev.

3.Kdo ve, kakšni bodo novi ukrepi, spremembe in politične odločitve

Poslovni in politični svet se venomer spreminjata, razvijata in postavljata nove izzive podjetjem in vsem ostalih gospodarskim subjektom. Varnostni in gospodarski ukrepi ter nepredvidljive politične situacije vplivajo na vsakršno obliko poslovanja: lahko ga spodbudijo, največkrat pa ga bistveno omejijo. Kriza v ZDA, Brexit, begunska kriza, razvrednotenje valut in podobne situacije močno vplivajo na celotno gospodarstvo, z zavarovanjem terjatev pa omejimo škodljive posledice, ki bi jih takšne situacije povzročile.

4.Če ste domina, boste padli skupaj z ostalimi (primer Agrokor)

Tudi vaše podjetje je vpeto v razpredeno mrežo kupcev in dobaviteljev. Če nimate zavarovanih terjatev, vam grozijo hude finančne težave zaradi »domino efekta« - dovolj je, da gre eden od večjih kupcev v stečaj, da za seboj potegne verigo drugih podjetij, tudi tistih, ki niso neposredno v stiku s kupcem. Takšna je trenutna situacija z Agrokorjem: velik kupec z vrsto neporavnanih obveznosti je v slab položaj spravil nešteto slovenskih podjetij, ki se v tem trenutku borijo za obstoj na trgu. Kako bi zavarovanje terjatev pomagalo? Prejeli bi nadomestilo za nastalo škodo in se posvetili iskanju priložnosti in novim kupcem.

5.Zavarovanje terjatev je manjši strošek, kot si mislite

Zavarovalna premija je na prvi pogled samo še en strošek, v resnici pa gre v večini primerov za ustrezno investicijo, ki lahko že v kratkem času prinese vrsto prednosti. Zavarovalnica prevzame administrativno breme upravljanja terjatev, spremljanja bonitet in analize kupca – ker ima prava sredstva za to, lahko analizo opravi bolje in učinkoviteje, kar omogoči tudi pravočasno ukrepanje in preprečitev škode. Poleg tega storitev zavarovanja terjatev omogoča samozavestnejši vstop na nove trge in hitrejšo gospodarsko rast, s čimer se strošek zavarovalne premije večinoma povrne.

6.Borba s pravnimi postopki je dolgotrajna, mučna in draga

Zavarovanje terjatev je zelo priporočljivo za vse, ki dobavljajo v tujino, še posebej na manj poznana ali celo rizična območja z nestabilno pravno ureditvijo. Izterjava tujih neplačnikov je dolgotrajen in drag postopek, predvsem v primerih, ko podjetja nimajo svojega predstavništva na lokaciji. S storitvijo zavarovanja terjatev si zagotovite tudi strokovno asistenco: zavarovalnica nudi pomoč pri izterjavi in zahtevnih pravnih postopkih s pomočjo razvejane mreže tujih partnerjev.

7.Enostavna sklenitev pogodbe o zavarovanju terjatev

Sklenitev pogodbe ne zahteva zapletenih procesov, v prihodnosti pa vam prihrani veliko časa in skrbi. Izpolnite vprašalnik in nam ga posredujte na prodaja@sid-pkz.si. V kratkem vas bo kontaktiral strokovni svetovalec s ponudbo, prilagojeno vašemu poslovanju in trgu. Ponudbo v miru pregledate in se odločite za sklenitev pogodbe o zavarovanju terjatev.

 

 

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 3 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.