Ali res še nimate zavarovanih terjatev? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Ali res še nimate zavarovanih terjatev?

Če še ne uporabljate orodja, s katerim bi hitreje dosegali poslovne cilje, se zavarovali pred neplačniki in izboljšali konkurenčnost, je čas, da ga postavite na vidno mesto svojih načrtov. Zakaj?

Zgodba je preprosta: uspešno ste se prebili do posla, se rokovali s kupcem, ki obeta dobršen del prometa, dobavili ste dogovorjeno količino blaga ali opravili obljubljene storitve in na koncu izstavili račun. Kot je značilno za današnje poslovanje, ste na izdani račun pripisali, da je pričakovani rok plačila 30 do 60 dni ali celo več. Ne glede na to, da predpostavljate, da je vaš kupec zaupanja vredno podjetje, saj sicer z njim ne bi sklenili posla, še vedno obstaja tveganje, da plačila ne boste prejeli.

Plačilna nedisciplina kupca je lahko usodna za vaše podjetje

Kot večina podjetij, ki poslujejo na domačem ali mednarodnem trgu, si ne morete dopustiti, da bi zaradi neplačanih računov prišlo do finančne izgube. S proizvodnjo/dobavo blaga ali opravljenimi storitvami so namreč povezani stroški, ki jih morate ali ste jih celo že poravnali, poleg tega pa je od zaračunanega zneska gotovo odvisen velik del vašega tekočega poslovanja. Kupčeva obveznost torej predstavlja pomemben del sredstev, ki jih potrebujete, da bi sploh še lahko poslovali, najemali bančna posojila za nadaljnje investicije in se izognili neprijetnim posledicam izgube.

Si res lahko privoščite, da izgubite denar?

Ste pomislili, da je škoda, ki jo vaše podjetje lahko utrpi zaradi kupčeve plačilne nediscipline, stečaja ali katerih koli drugih faktorjev, na katere nimate nobenega vpliva, lahko enaka ali celo večja od škode, ki bi jo povzročil morebiten požar na poslovnem objektu? Tudi tisti kupci, s katerimi morda že nekaj časa sodelujete in ste z njimi zgradili zaupanja vreden odnos, se kaj hitro lahko znajdejo v situaciji, ko tudi razmeroma nizkega računa preprosto ne morejo poravnati. V takem primeru vam tudi odlični poslovni odnosi ne pomagajo. Tako kot svoj poslovni objekt ali drugo premoženje zavarujete za škodne primere, je smotrno, da pretehtate možnosti zavarovanja terjatev do kupcev.

Zakaj bi zavarovali terjatve do kupcev?

Zavarovanje terjatev je orodje, ki podjetju nudi več različnih prednosti in mu omogoča uspešnejše poslovanje na domačem in na tujih trgih. Gre predvsem za to, da se z zavarovanjem terjatev zaščitite pred tveganjem neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun, torej z odlogom plačila. Na ta način si lahko zagotovite denarni tok in gospodarsko varnost poslovanja, pa tudi druge koristi, ki so vsekakor pomembne za odgovorno upravljanje podjetja.

Zaščita pred tveganji prinaša boljše poslovne pogoje

Zavarovalna pogodba, ki jo po skrbno pripravljeni ponudbi sklenete s SID – Prvo kreditno zavarovalnico, vam zagotavlja izplačilo nadomestila škode, ki je nastala zaradi neplačanih računov: če vaš kupec iz katerega koli razloga ni zmožen poravnati odprtih računov, ste upravičeni do izplačila zavarovalnine.

S tem pridobite koristi, ki se sicer rade izmikajo tudi vodilnim podjetjem:

 • mirneje in lažje načrtujete denarni tok, saj ste lahko prepričani, da boste izplačilo prejeli,
 • izboljšate likvidnost podjetja,
 • povečate možnosti za pridobitev bančnih posojil,
 • izognete se bolečim izvršbam,
 • lažje se posvečate razvoju in uresničevanju vizije,
 • znatno izboljšate konkurenčnost.

Na nekaterih trgih in v določenih branžah, tako v Sloveniji kot v tujini, je poslovanje z odprtimi računi močna konkurenčna prednost. Če ima vaš kupec na voljo več ponudnikov primerljivih izdelkov ali storitev, bo skoraj zagotovo bolj nagnjen k sodelovanju s tistim, ki mu ponuja možnost plačila z odlogom. Z zavarovanjem terjatev do kupcev je odločitev za prodajo z odprtim računom veliko lažja, saj se tako zaščitite pred tveganji, ki stalno spremljajo tudi na prvi pogled varne posle.

Zavarovanje terjatev omogoča hitrejše doseganje poslovnih ciljev

Zavarovalnica SID – PKZ  vam poleg zagotavljanja izplačila nadomestila škode nudi:

 • profesionalno asistenco ob težavah s terjatvami do kupcev,
 • informacije o bonitetnih ocenah in
 • informacije o kreditni sposobnosti obstoječih in potencialnih kupcev.

Če je vaše podjetje zaščiteno pred tveganji, ki vas lahko doletijo zaradi finančne nezmožnosti kupcev, ste lahko drznejši pri vstopu na nova tržišča in hitreje pridobivate nove stranke – na ta način lahko bistveno hitreje dosegate zastavljene cilje.

Kako do ugodnega zavarovanja terjatev, s katerim boste takoj lahko poslovali bolje?

Od ugodnega in varnega zavarovanja terjatev vas loči le nekaj korakov. Prvi korak je, da izpolnite vprašalnik, s katerim SID – PKZ posredujete informacije, ki jih potrebuje za pripravo ponudbe po meri vašega podjetja. V kratkem prejmete ponudbo, ki upošteva naravo vašega poslovanja, nato pa sklenete letno pogodbo o zavarovanju terjatev.

Z zanesljivo zaščito pred tveganji začnete poslovati še bolje!

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 3 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.