Ali znate oceniti, kdaj podjetje tvega preveč? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Ali znate oceniti, kdaj podjetje tvega preveč?

Kako prepoznati rizičen posel ali naložbo? Večkrat slišimo o podjetnikih, ki odlično poslujejo, in zanje rečemo, da imajo dober občutek za posel. Ali je res dovolj le občutek, ko se odločate, kakšno ponudbo boste dali kupcu, kakšne pogoje poslovanja boste postavili in kolikšno fleksibilnost boste dopustili pri pogajanjih? Če še ne izvajate sistemskega pristopa k upravljanju s tveganji, je čas, da ga uvedete in si prihranite stresne dni, neprespane noči in finančne luknje.

Odgovorno upravljanje s tveganji pomaga prepoznati potencialne nevarnosti pri obstoječih poslih in pri sklepanju novih. Omogoča, da se podjetje ustrezno pripravi na morebitne negativne posledice, ki poleg paranja živcev in dodatnega stresa lahko povzročijo trajno finančno škodo ali celo ugonobijo podjetje. Organizacije, ki načrtujejo širjenje poslovanja, morajo aktivno in premišljeno obvladovati tveganja tako, da jih čim bolj omejijo, pripravijo ustrezne načrte in si zagotovijo dodatna zavarovanja za tiste situacije, ki jih sama preprosto ne morejo nadzirati.

Kako se lotimo ocene finančnega tveganja

Podjetniki, direktorji ali vodje, ki bi sprejemali pomembne odločitve brez konkretnih številk in podatkov, so praviloma izjemno redki. Le na ta način namreč lahko objektivno in nepristransko argumentirajo, zakaj so se pri določenem poslu odločili za izbrano opcijo. Hkrati pa sprejmejo takšno odločitev, ki je skladna s strateškimi cilji in se izkaže kot najboljša za prihodnost podjetja.

Primeri takšnih odločitev so situacije, ko se je treba odločiti med povpraševanji več različnih kupcev.  Proizvodnja morda nima dovolj kapacitet, da bi ustregli vsem. Nenazadnje je pomembno tudi, ali bomo z določenim kupcem sploh sodelovali, če gre za podjetje, o katerem nimamo dovoljšnih zadovoljivih podatkov. Svojevrstno tveganje je tudi valutno tveganje, ki je v zadnjem času precej odmevno prav zaradi razvpitih kriptovalut.

Pri vprašanjih in dilemah v zvezi s poslovanjem so tveganja neizogibna – edini način, da jih omejimo, je to, da jih pravočasno prepoznamo in ustrezno ukrepamo. To lahko dosežemo s proaktivnim pristopom in z uvedbo sistema, ki bo ustvaril okolje za optimalno obvladovanje (predvsem finančnih) tveganj in premišljeno sprejemanje odločitev.

Čim prej uvedite sistemsko upravljanje s tveganji

Pri sistemskem upravljanju s tveganji mora vodstvo slediti vsaj trem najpomembnejšim korakom. Vsebinski obseg posameznega koraka je odvisen od kompleksnosti in velikosti podjetja, vsekakor pa gre za univerzalen proces, ki ga vsaka organizacija lahko prilagodi svoji dejavnosti in situaciji. Trije bistveni koraki za uspešno upravljanje s tveganji so:

 • prepoznavanje dejavnikov tveganja,
 • ocena izpostavljenosti škodam in
 • izbira učinkovitega orodja za zaščito pred škodo.

Mnoga podjetja se sicer uspejo prebiti skozi prvo in morda drugo točko, a prepogosto popustijo ravno pri najpomembnejši – ustrezni zaščiti, ki omeji ali prepreči finančno tveganje, s tem pa zagotovi nemoteno delovanje podjetja in primerne ukrepe ob morebitni škodi.

Kdo lahko pomaga pri zaščiti pred tveganji?

Za strokovno pomoč na tako pomembnem področju, kot je upravljanje in obvladovanje tveganj, se je pametno obrniti na usposobljene in izkušene strokovnjake. To velja predvsem za upravljanje finančnih tveganj, pri čemer lahko do neke mere nadziramo dogajanje in držimo niti v svojih rokah.

Prva kreditna zavarovalnica ima več kot 20 let izkušenj z zavarovanjem podjetij pred finančno škodo, ki nastane ob tveganju neplačila kupcev ter ob političnih in tržnih tveganjih. S stalnim monitoringom kupcev in splošnega dogajanja na svetovnih trgih zagotavlja odlično strokovno asistenco, ki pomaga močno ublažiti negativne posledice tovrstnih tveganj. Prva kreditna zavarovalnica je zanesljiv partner, ki s prilagodljivimi oblikami zavarovanj pomaga podjetjem, da uspešneje obvladajo tveganja, hitreje pridobijo financiranje in pospešeno osvajajo nove trge.

Kako do strokovne pomoči Prve kreditne zavarovalnice?

Najprej vas vabimo, da izpolnite vprašalnik, s katerim nam posredujete informacije, ki jih potrebujemo za pripravo zavarovalnega načrta in strokovne pomoči po meri vašega podjetja. V kratkem se dogovorimo za pripravo ponudbe, ki upošteva naravo vašega poslovanja in doseganje strateških ciljev podjetja.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 8 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.