Bi poslali izdelke v neznano brez zavarovanja? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Bi poslali izdelke v neznano brez zavarovanja?

Preden sprejmete odločitev o vstopu na nove trge, je koristno, da ocenite, kako bo to vplivalo na nadaljnji razvoj podjetja. Na poti do uspešnega in dobičkonosnega izvažanja boste skoraj zagotovo naleteli na ovire, vendar vas te ne smejo ustaviti. Nanje se lahko pripravite. Dejstvo je, da se poslovni svet spreminja bliskovito hitro in da je vsem podrobnostim, ki so pomembne za uspešen prodor na nov trg, nemogoče slediti. Vendar se s pravimi orodji lahko uresničijo tudi vaši cilji o uspešni prodaji v tujino. S čim se boste torej morali spopasti?

Tuji pravni sistemi lahko skrivajo nevarnosti

Poslovanje zunaj matične države je ključno za slovenska podjetja, saj gre za majhen trg, na katerem ni veliko prostora za širjenje in ohranjanje konkurenčnosti. Večje priložnosti ponujajo tuji trgi, od panoge do panoge pa je odvisno, katere države so najboljša odskočna deska za nove izvoznike. V vsakem primeru izvozno podjetje postane bolj obremenjeno z administracijo in birokracijo, kar zahteva dodatno mero energije in človeških virov. Pravne podlage, ki regulirajo uvoz in izvoz v tuji državi, so lahko bolj zapletene, kot si sprva mislimo. Slovenski pravniki, razen specializiranih posameznikov, praviloma ne obvladajo tuje zakonodaje, ta pa je večinoma prilagojena lokalnim podjetjem.

Na novem trgu vas lahko čakajo pogostejši inšpekcijski pregledi in hujše kazni za določene prekrške, kar lahko znatno ohromi poslovanje. Zato je nujno, da predvidimo tudi takšne stroške oziroma ovire, preden sklenemo zavezujoče pogodbe s kupci. Še bolje je, če se z ustrezno pripravo na regulacije, ki veljajo za določen trg, povsem izognemo kaznim, vendar se moramo zavedati, da se pravni sistemi močno razlikujejo od države do države. Ponekod nimajo mednarodna podjetja nikakršne zaščite, ki bi jim lahko pomagala pri morebitnih sporih. Poleg tega pa posredniki, ki sprva lahko pomagajo pri vzpostavljanju poslovanja, poniknejo takrat, ko jih najbolj potrebujete.

Ste morda preveč lahkoverni? Previdno, da vas ne opeharijo

Bi zaupali vsakomur, tudi če ga ne poznate? Tudi podjetje naj ne bi na slepo zaupalo tujemu potencialnemu partnerju. Navadno gre pri izvoznih poslih za večja naročila, zato so v igri tudi večji zneski, predvsem pa večje tveganje. Pri sklepanju dogovorov z nepoznanimi podjetji je zato vedno potrebna visoka mera previdnosti. Preverjanje bonitetnih ocen in ostalih relevantnih podatkov je pomembno pri ugotavljanju stopnje rizika, vendar zahteva precejšnjo angažiranost in izkušen kader.

Boste zares prejeli plačilo?

Kljub vsem pripravam in količini energije, ki jo vložite v to, da bo izvozni posel uspešen, se lahko zgodi, da gre nekaj narobe. Navadno gre za posle z odlogom plačila, zato morate zaupati tujemu kupcu, da bo zares poravnal svoje obveznosti v dogovorjenem roku. Zakaj ne bi zahtevali predplačila? Ker vas bodo konkurenčna podjetja kaj hitro povozila.

Toda verodostojni kupci lahko čez noč postanejo problematični, četudi je v začetku poslovanja vse delovalo legitimno. Prav tu se pokaže morebitna nestabilnost pravnega sistema in dobaviteljevo pomanjkanje znanja o ureditvah v tujih državah. Kupec pa je navsezadnje lahko tudi propadajoče podjetje, ki se ne more izogniti stečaju, zato plačila z njegove strani ne morete pričakovati.

Varen izvoz z ustreznim zavarovanjem prodaje

Zavarovanje terjatev je vrsta zaščite pred neplačniki, ki na najcenejši in najvarnejši način varuje podjetje pred finančno škodo, ki bi nastala pri izvozu v tujino. Zavarovanje omogoča varen izvoz, predvsem pa brezskrbno širjenje poslovanja in večanje prodaje:

 • Prva kreditna zavarovalnica za svoje zavarovance izvaja redni monitoring vseh kupcev, tako da vam ni treba skrbeti, da bi vas presenetila zamuda pri plačilu ali stečaj kupca,
 • mesečna premija za zavarovanje terjatev je davčno priznan strošek, ki je nižji od morebitnih stroškov pravne službe, sodnih postopkov, taks in ostalih dajatev v primeru stečaja kupca,
 • če vaš kupec ne poravna svojih obveznosti iz kakršnega koli razloga, vam pripada izplačilo nadomestila škode. To je vaše zagotovilo, da boste prejeli denar, tudi če gre vaš kupec v stečaj.

Komu svetujemo zavarovanje terjatev doma in v tujini

Zavarovanje celotne prodaje ali posameznih poslov je posebej koristno za vaše podjetje, če:

 • si želite zagotoviti stabilnejši denarni tok in pametno sprejemati poslovne odločitve,
 • želite hitreje dosegati poslovne cilje in samozavestneje širiti prodajo,
 • potrebujete zanesljivega partnerja za nadzor in spremljanje obstoječih kupcev ter obvladovanje terjatev,
 • želite koristiti davčne in računovodske prednosti ter pridobiti boljše pogoje financiranja.

Kako sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev

 1. Izpolnite vprašalnik, tako da o vašem poslovanju pridobimo več informacij.
 2. Prejmete ponudbo, ki vam jo po meri pripravimo v najkrajšem možnem času.
 3. Sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev in poslujete bolje ter varneje.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 17 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.