Bo vedno večji nelikvidnosti sledilo poslabšanje svetovne ekonomije | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Bo vedno večji nelikvidnosti sledilo poslabšanje svetovne ekonomije

Konec marca so člani Bernske unije, mednarodnega združenja zavarovateljev kreditov in investicij, ter člani ICISE, Mednarodnega združenja kreditnih in kavcijskih zavarovalnic, predvideli okrepitev zavarovanja prodaje v letu 2019. Kreditne zavarovalnice pa so v vedno večjih skrbeh zaradi morebitnega konca trgovinskega multilateralizma.

KAJ SE OBETA KRATKOROČNIM ZAVAROVANJEM TRGOVINSKEGA POSLOVANJA?

Člani Bernske unije in ICISE zaradi povečevanja nelikvidnosti v letu 2019 pričakujejo okrepitev zavarovanja prodaje; predvsem v Aziji in Podsaharski Afriki, medtem ko je povečanje nelikvidnosti predvideno predvsem v državah od Bližnjega Vzhoda ter Severne Afrike, ki se razteza od Maroka na severozahodu Afrike, pa do Irana na jugozahodu Azije.

Strokovnjaki predvidevajo predvsem znatno povečanje tveganja za okolje in možnost ponovne recesije. Povečale naj bi se predvsem možnosti za komercialna tveganja, hkrati pa postajajo prevladujoča tudi politična tveganja, katerih skupni imenovalec so denimo Brexit in razne trgovinske vojne. Kot rešitev mnogi strokovnjaki navajajo avtomatizacijo in digitalizacijo dokumentov poslovanja. Vzroki za politična tveganja pa niso odvisni le od situacij v nestabilnih državah, ampak tudi od drugih trgovinskih sporov, ki spravljajo multilateralizem v vedno večjo nevarnost.

Avtomobilska in transportna industrija, pa tudi gradbeništvo postajajo področja, ki se jim nikakor ne obeta dobro. Precej bolje kaže proizvodnji elektronskih, farmacevtskih in medicinskih izdelkov, kjer naj bi se nelikvidnost v bližnji prihodnosti precej zmanjšala. Potrošniki se bodo tako morali po mnogih letih dobrih pogojev, ki so vladali v zavarovalniški industriji, prilagoditi novim razmeram. Če so bili doslej vajeni nižjih zavarovalniških premij, zaradi konkurenčnosti pa so lahko izbirali med mnogimi zavarovalnicami, se bo situacija v naslednjih mesecih precej spremenila; predvsem v Evropi in Aziji.

Patrice Luscan, predsednik ICISE, pravi: »V naslednjih mesecih se cene naj ne bi pretirano spremenile, kljub temu, da nas ne čaka ravno najbolj rožnato stanje. Trenutno stanje zahtevkov naj še ne bi bilo dovolj kritično za točko preloma. S političnimi spremembami, kot je na primer Brexit, pa tudi trgovinskimi spori, pa se lahko to kaj kmalu spremeni.«

KAJ PA SREDNJE- IN DOLGOROČNO ZAVAROVANJE TERJATEV IZVOZA?

Zavarovalnice, ki omogočajo srednje- in dolgoročno zavarovanje terjatev izvoza (predvsem za kapitalne dobrine in infrastrukturo), imajo pozitivna pričakovanja v zvezi z novimi posli. V tem letu pričakujejo velik porast novih poslov, dobri prodajni lijaki za razvijajoče se trge pa se obetajo predvsem v Podsaharski Afriki in Aziji.

Pri sklepanju novih poslov bo vodilna predvsem obnovljiva energija, saj povpraševanje zanjo skokovito narašča, takoj za njo pa so še tradicionalna energija, transport, proizvodnja in infrastruktura. V nasprotju s pozitivnimi obeti za zavarovanje terjatev izvoza, pa so člani Bernske unije in ICISE skeptični glede trendov, ki vplivajo na trenutno ekonomsko okolje. Predvsem jih skrbi upočasnjevanje svetovne ekonomije, v skrbeh pa so tudi glede morebitne recesije.

Pri poslovni uspešnosti vam ugibanje ne pomaga, preventiva pa vsekakor

Ob iskanju tujih partnerjev in sklepanju novih poslov v tujini je dobro, da se zavedamo, da si marsikateri med njimi ne zaslužijo zaupanja. Izkušeni znate prepoznati znake kupcev, ki imajo finančne težave in ki vam najverjetneje ne bodo plačali. Žal pa se vse prevečkrat izkaže, da nam ob nepredvidenih situacijah na trgu niti izkušnje ne pomagajo in da nam lahko tudi zaradi kupcev, ki navzven delujejo povsem legitimno, kaj hitro ostanejo neplačani računi in hude finančne posledice. Strošek dela za izterjavo kupcev in naročanje ter pregledovanje bonitet v večini primerov predstavlja znesek, ki bi ga bilo veliko pametneje vložiti v koristno zavarovanje prodaje. Na ta način tudi bistveno omejite tveganje, da iz takšnega ali drugačnega razloga ne bi prejeli plačila.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

4 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.