Bomo sledili Nemčiji in kupovali manj novih avtomobilov? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Bomo sledili Nemčiji in kupovali manj novih avtomobilov?

Gospodarstvo ene najpomembnejših partneric slovenskih izvoznikov je v zadnje četrtletju prejšnjega leta doživelo stresne čase. Ti so se izkazali za nekoliko bolj zaskrbljujoče za podjetja, ki delujejo v avtomobilski industriji. Nemčija je namreč z ničelno rastjo bruto domačega proizvoda postala znanitelj morebitnega slabšega obdobja za celotno evrsko območje. Nekateri finančni strokovnjaki so mnenja, da stanje nikakor še ni kritično in da tudi za rahli padec nemškega gospodarstva obstajajo globlji razlogi, kot se zdi na prvi pogled.

Avtomobilska industrija – kje se je zataknilo?

Razlogi za slabše rezultate v zadnjem kvartalu leta 2018 so tesno povezani s splošnim slabšim stanjem svetovnega gospodarstva, predvsem v šibkejšem avtomobilskem sektorju. Nemški kupci so v preteklem letu postali bolj skeptični v zvezi z nakupom novih avtomobilov, najbrž zaradi zmede, ki so jo povzročili novi emisijski standardi. In ne samo to – tudi novi trendi v mobilnosti (car sharing, rastoča ponudba električnih vozil) pomembno vplivajo na poglavitne nemške proizvajalce motornih vozil. Nemška avtomobilska industrija zaposluje daleč največ prebivalcev, in sicer več kot 800.000 ljudi, kar pomeni, da bi morebitni slabši rezultati v prihodnjih obdobjih krepko zamajali najpomembnejši ekonomski steber.

Ali vseeno še ni čas za preplah?

Čeprav se upad naročil v avtomobilskem sektorju že kaže pri nekaterih slovenskih izvoznikih, so nekateri strokovnjaki mnenja, da scenarij v prihodnosti le ne bo tako črn. Inštitut IFO v tekočem letu ne napoveduje nadaljnjega slabšanja nemških razmer. Predvidoma bodo podjetja še vedno zmožna ohranjati delovna mesta, pravzaprav naj bi zaposlovanje v gospodarsko najmočnejši državi v Evropi spet doseglo rekordne številke. Kupna moč naj bi se dodatno zvišala, kar praviloma spodbudi domačo potrošnjo, k temu pa bodo najverjetneje pripomogle še vedno nizke obresti bančnih posojil. Ta podatek je še najbolj zanimiv za podjetja, ki delujejo v gradbeni industriji, saj se osebne naložbe pogosto stekajo v nepremičnine.

Kljub temu pa ni pričakovati, da bo rast podirala rekorde, saj smo na svetovni ravni priča precej barvitemu političnemu dogajanju. Poleg brexita in trgovinske vojne, ki bosta vsekakor pustili svojevrstne posledice v evrskem območju, pa tudi slabšanja razmer v ZDA in na Kitajskem, ki niso v neposredni povezavi z njunimi nestrinjanji v zvezi s carino in tehnologijo, se kot izjemno pomembni kažejo tudi drugi dejavniki, na katere podjetja nimajo nikakršnega vpliva. Naj omenimo naravne katastrofe, kot je bila lanska suša, ki je močno izsušila Ren.

Slovenska podjetja naj se pripravijo na vse scenarije

Še vedno velja biti optimistični in načrtovati dobršen del prihodkov iz izvoza, predvsem za tista podjetja, ki so v izvozne posle vključena že leta. Vendar prav v tem obdobju previdnost ne bo odveč – nedvomno svetujemo spremljanje trendov in dogajanja v gospodarstvu na svetovni ravni. Pri Prvi kreditni zavarovalnici si prizadevamo za čim bolj konkretne in ažurne podatke o stanju posameznih evropskih trgov, nemškega pa v zadnjem času še podrobneje nadzorujemo, saj prav njegova interna nihanja vplivajo na marsikaterega slovenskega izvoznika.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

7 + 11 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.