Gospodarska rast ne prepreči stečajev in izgub premoženja | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Gospodarska rast ne prepreči stečajev in izgub premoženja

Število stečajev kljub opevani gospodarski rasti v letu 2017 ni upadlo, prav nasprotno. Stečaj je doživelo 1207 podjetij, kar celo preseže rekordno število stečajev v letu 2014. Strokovnjaki menijo, da temu botruje tudi cenovno ugoden postopek izvedbe insolvenčnega postopka, ki velja za najcenejšo obliko zaprtja gospodarske družbe. Stroške stečajnega upravitelja namreč krije državni proračun, medtem ko je za likvidacijo podjetja potrebno odšteti denar za odvetnike, takse in tako naprej.

Kaj se dogaja v podjetju pred stečajem

Podjetja končajo v stečaju iz različnih razlogov – lahko gre za nesposobnost podjetja, da poveča prilive s prodajo, nezmožnost izterjave plačil ali obvladovanja stroškov, pa tudi nepripravljenost posojilodajalcev, da ga financirajo. V pravnem jeziku nastopi stečajni razlog tedaj, ko je vrednost premoženja podjetja manjša od njegovih obveznosti in ne zadošča za poplačilo upnikov. Ker je kreditiranje, torej poslovanje z odloženim plačilom med dobaviteljem in kupcem, najpomembnejši vir kratkoročnega financiranja malih in srednje velikih podjetij v Evropi, se podjetje ob slabem vodenju in poslovanju hitro znajde pred več upniki, ki jih ni zmožno poplačati.

Neplačane terjatve so premoženje, s katerim ne morete razpolagati

Če ste dobavitelj in kupcem prodajate z odlogom plačila, imate vedno en del premoženja v terjatvah. V povprečju gre lahko tudi za do 40 odstotkov celotnega premoženja podjetja, s katerim praktično kreditirate kupca, pri tem pa verjamete, da so terjatve varne, saj sicer ne bi poslovali z dotičnim podjetjem. Če nimate zavarovanih terjatev, se čez noč lahko pojavijo težave. Najprej gre za krajše zamude, ki jih vzamete v zakup in kupcu prizanesete, saj vendar že dolgo sodelujete in nikoli ni bilo resnih zadreg. Ko pa kupec začne krepko zamujati s plačilom, v praksi pomeni, da z enim delom svojega premoženja nikakor ne morete razpolagati, saj se nahaja pri podjetju, za katerega pravzaprav ne veste, ali bo zmožno vaš »kredit« odplačati.

Gospodarska rast ne zagotavlja ničesar – stečaji so in bodo

Glede na to, da smo kljub obstoječi (in večkrat napovedani) gospodarski rasti priča razmeroma visokemu številu stečajev, pri katerih navadni upniki, kot so dobavitelji, v večini primerov ostanejo brez svojega deleža, je za dobro gospodarjenje potrebno sprejeti zaščitne ukrepe. Gospodarska rast ni vsesplošno stanje, ki bi lahko zagotovilo dobro poslovanje vsem gospodarskim družbam, saj je ne doživljajo vse panoge, prav tako pa ne zagotavlja, da bo vodstvo vseh podjetij naenkrat sprejemalo odgovorne poslovne odločitve in gospodarno ravnalo tudi z vašim premoženjem v terjatvah.

V preteklem letu so tako stečaj doživela podjetja iz različnih panog, med temi pa je bržkone najodmevnejši propad vsem dobro znanega tekstilnega podjetja Peko, pa tudi stečaj Polzele. Čeprav se je v zadnjem obdobju nepremičninskega buma zdelo, da so gradbinci nekoliko varnejši, se nekatera podjetja iz te panoge niso mogla rešiti pred stečajem, med katerimi je takšno usodo doživelo tudi podjetje Gradis Skupina G, graditelj ljubljanskega stožiškega centra.

Če imate vsaj del premoženja v terjatvah in si, kot večina podjetij, ne morete privoščiti, da bi to premoženje izgubili, ga zavarujte s primerno zavarovalno pogodbo pri Prvi kreditni zavarovalnici:

 • bodite prepričani, da je premoženje v terjatvah varno in da vam pripada tudi v primeru stečaja,
 • s pomočjo strokovne pomoči in stalnega monitoringa med prvimi izvedite, kaj se v resnici dogaja pri kupcih in pravočasno omejite sodelovanje,
 • pridobite zaupanje posojilodajalcev in samozavestno širite poslovanje tudi na nove trge,
 • z eno pogodbo se izognite visokim stroškom izterjav, odvetnikov, sodnih taks in ostalih postopkov.

Kako sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev

 1. Izpolnite vprašalnik, tako da o vašem poslovanju pridobimo več informacij.
 2. Prejmete ponudbo, ki vam jo po meri pripravimo v najkrajšem možnem času.
 3. Sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev in poslujete bolje.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

5 + 7 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.