Kaj se lahko naučimo iz padca turške valute? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kaj se lahko naučimo iz padca turške valute?

Turška lira je dosegla rekordno nizko vrednost, kar je vznemirilo javnost in mnoga mednarodna podjetja. Ekonomski padec Turčije bi namreč lahko zanetil globalne ekonomske težave na svetovnih trgih, o čemer poroča večina svetovnih medijev. Turško gospodarstvo je prizadeto že od druge polovice 2017, predvsem zaradi izjemno visokih stopenj inflacije, trgovinskih tarif in zadolževanja ZDA in drugih držav. The Guardian poroča, da je bila lira najslabša svetovna valuta, in sicer za 50 % slabša v primerjavi z dolarjem v zadnjih 12 mesecih.

Primer valutnega tveganja v živo – padec turške lire

Svetovni trgi se bodo najverjetneje morali soočiti z vplivi propadanja turškega gospodarstva, vendar je konkretne posledice težko napovedati. Kaj pa se je pravzaprav zgodilo? Gre za kombinacijo več dejavnikov, ki so privedli do stanja, ko je lira dosegla rekordno nizko vrednost. Valuto je močno prizadel neuspeli državni udar proti predsedniku Erdoganu leta 2016, ki mu je sledilo daljše obdobje upadanja – ne le gospodarskega, temveč tudi družbenega. The Guardian omenja tudi primanjkljaj na državnem tekočem računu in visoke dolgove v zasebnem sektorju. Inflacija je v juliju dosegla stopnjo 15,9 % - več kot petkratno povprečno stopnjo za bogate države, državno zadolževanje v tujih valutah pa se je nevarno zvišalo.

Kaj se je še zgodilo? Ameriški predsednik Donald Trump je odobril podvojitev tarif za turško jeklo in aluminij po turškem priporu ameriškega evangeličanskega pastorja Andrewa Brunsona, obsojenega terorizma. Iz situacije lahko razberemo, da na spremembo deviznega tečaja vplivajo različni ekonomski in politični dejavniki, ki jih ni mogoče vnaprej napovedati. Prav tako so devizne spremembe odvisne od razlik v stopnjah inflacije, obrestnih mer, ravni dohodkov v državi … Le kako naj bi podjetje lahko predvidelo dogajanja, na katerega vpliva tako veliko število pomembnih faktorjev?

Kako spremembe deviznih tečajev vplivajo na svetovno gospodarstvo?

To, kar se je zgodilo v Turčiji avgusta 2018, najbrž ne bo imelo le lokalnih posledic. Evropske banke, ki so izpostavljene turški liri, so že doživele pretres, svetovne valute, kot so evro, dolar, je in druge pa so reagirale na različne načine. Kaj se lahko iz tega naučimo?

Valutno tveganje je le eno izmed tveganj, katerim so ves čas izpostavljena mednarodna podjetja. Gre za tveganje finančne izgube zaradi sprememb deviznih tečajev, kar je točno to, kar se je zgodilo s turško liro, ki je padla rekordno nizko. Pri valutnem tveganju je podjetje, ki posluje s tujino, izpostavljeno spremembam vrednosti neplačanih obveznosti in terjatev, ki bodo najverjetneje poravnane šele po spremembi tečaja. To velja predvsem v primerih, ko gre za nakup ali prodajo blaga na kredit, če so cene izražene v tuji valuti ali ko gre za posojanje ali izposojo sredstev v tuji valuti. Pomembno je poudariti, da so valutnemu tveganju izpostavljena vsa podjetja, ki sklenejo posel v tuji valuti, zapadlost izdanih računov pa pade na kasnejši datum kot sklenitev posla oz. pogodbe. Spremembe v tečajih lahko torej pustijo izjemne posledice na financah podjetij, ki poslujejo z državo, v kateri je prišlo do padca vrednosti valute.

Prav zaradi takšnih nepredvidljivih situacij je pomembno, da podjetja odgovorno in premišljeno upravljajo s terjatvami do tujih kupcev. Čeprav je slovenska gospodarska rast v zagonu in mnoga podjetja uspešno izvažajo (izvoz se je v letu 2017 povečal za kar 13 odstotkov), je prav situacija v Turčiji pokazatelj, kako hitro nas lahko preseneti kriza.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

20 + 0 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.