Kaj vse krije pogodba o zavarovanju terjatev | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kaj vse krije pogodba o zavarovanju terjatev

Kaj je največja nočna mora slovenskih podjetnikov? Mnogi bi v en glas odgovorili, da so to neplačniki: krčevit prijem posledic gospodarske krize se kljub rahlemu gospodarskemu vzponu še vedno pozna.

Trznete ob misli, da vam bi kupci nehali plačevati?

Plačilna nedisciplina je v Sloveniji že od nekdaj zajeten problem in skoraj ni podjetja, ki ne bi vsaj delno občutilo njenih posledic, mnoga pa so prav zaradi občutnih finančnih izgub morala zapreti svoja vrata. Zavarovanje terjatev je eden od instrumentov, s katerim lahko podjetje zaščitite pred brezizhodnimi situacijami, ki bi lahko privedle do stečaja zaradi neplačnikov.

Zavarovanje terjatev: z eno pogodbo je vaš denar zaščiten

Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev pri prodaji na odprt račun. Če gre kupec v stečaj ali iz kakršnega koli drugega razloga ne more poplačati svojih obveznosti do vašega podjetja, vam zavarovalnica krije hrbet.

Vsakič, ko sklenete prodajo na odprt račun, ste soočeni s tveganji. V gospodarskem svetu, ki stremi k stalnemu napredku, so spremembe hitre in včasih nepredvidljive – nenadni primanjkljaj se lahko pojavi tudi pri tistih, ki so še do včeraj redno plačevali. Večkrat se zgodi, da razlogi za plačilno nesposobnost sploh niso tržne narave, saj na poslovanje podjetja krepko vpliva tudi politično stanje in morebitni nemiri v državi.

Zavarovanje terjatev krije škodo, ki jo povzročijo neplačniki

V zavarovalno pogodbo so vključena komercialna tveganja - tista, ki so povezana s finančnim položajem podjetja, s katerim poslujete na odprt račun.

Recimo, da imate proizvodno podjetje in nekemu tujemu podjetju dobavljate svoje izdelke v večjih količinah. S tem kupcem dobro sodelujete že leta, sčasoma pa pride do vedno daljših zamud pri plačilih. Vse kaže, da gre podjetju zelo slabo, vi kot dobavitelj pa lahko utrpite hudo finančno izgubo.

Če imate zavarovane terjatve, ste na varnem. Zavarovalnica bo namreč krila nastalo škodo, saj zavarovalna pogodba vključuje tveganja, kot so daljše zamude pri plačilih, stečaj ali prisilna poravnava kupca.

Prav tako pa so terjatve podjetja zavarovane za škodne primere, do katerih pride iz političnih ali drugih razlogov, ki jih sploh ne morete predvideti – gre za razna nekomercialna tveganja.

Poleg zavarovanja še strokovna pomoč in stalni monitoring kupcev

S sklenitvijo pogodbe o zavarovanju terjatev ste lahko fleksibilnejši in lažje načrtujete denarni rok. Če bi se zgodilo, da kupec tudi po opominih ne bi poravnal obveznosti ali da bi s plačilom prekomerno zamujal, ste upravičeni do izplačila nadomestila škode, ki je določen z zavarovalno pogodbo.

Zavarovalnica stalno spremlja stanje vaših kupcev. Navadno ni dovolj, da se kupčevo stanje ugotavlja samo na začetku poslovanja, saj se v poslovnem svetu venomer dogajajo spremembe, ki so včasih precej nepredvidljive. Zato je stalni monitoring kupcev ključnega pomena, saj se le na ta način lahko ustrezno obvladuje tveganje neplačila.

Ena najpomembnejših prednosti pa je gotovo strokovna asistenca: zavarovalnica preveri bonitetno oceno novih potencialnih strank, vas usmerja pri širjenju na nova tržišča in vam nudi strokovno pomoč pri izterjavi – še posebej takrat, ko gre za tuje trge s šibko pravno ureditvijo. Na ta način vam olajša pomembne poslovne odločitve in posredno pomaga do hitrejše gospodarske rasti.

Kaj pa, če dobimo nove kupce, ko je pogodba že sklenjena?

Dodajanje novih kupcev v zavarovalno pogodbo je enostavno, saj lahko vso dokumentacijo uredite prek spleta v aplikaciji PKZ-Net. V najkrajšem možnem času prejmete informacijo o možni višini limita zavarovalnega kritja, kar je izjemno koristno pri dogovarjanju o pogojih poslovanja z novim kupcem. Ker je v poslu čas izjemno pomemben, zavarovalnica poskrbi, da odgovor prejmete hitro, pri manjših limitih pa je odobritev lahko celo avtomatska.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

3 + 0 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.