Kako bo tehnologija verižnih blokov oblikovala prihodnost izvoza | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kako bo tehnologija verižnih blokov oblikovala prihodnost izvoza

Po začetnem navdušenju se je kripto evforija nekoliko polegla. Cene kriptovalut so trenutno precej nizke, a z njimi povezani projekti in načrti še zdaleč niso usahnili. Se tehnološki navdušenci zaman trudijo oživiti pretekle uspehe? Nekateri strokovnjaki trdijo, da je tehnologija, ki stoji za kriptovalutami, eden najpomembnejših dosežkov v zgodovini. Kako pa je povezana z mednarodno trgovino?

Blockchain za mednarodna podjetja – zakaj?

Globalizacija je pripomogla k razvejani in kompleksni mreži mednarodnih trgovinskih povezav. Z logističnimi izzivi, ki kljub razvoju ostajajo glavna težava uvoza in izvoza, se večinoma spopadajo multinacionalke. Ta podjetja imajo globalen pristop do poslovanja in delujejo na mnogih trgih hkrati, pri čemer so tudi najenostavnejše poslovne operacije lahko logistično zahtevne. Internacionalna podjetja se spopadajo s kompleksnimi plačilnimi transakcijami in računovodstvom, ki mora upoštevati različne uvozne in izvozne predpise. Poleg tega razvoj teh podjetij otežujejo še:

 • razmeroma visoke bančne provizije za mednarodne transakcije,
 • slaba valutna razmerja,
 • vprašljivo shranjevanje dokumentov,
 • dolgotrajne transakcije in prenos dokumentacij.

Za izvajanje vseh teh procesov, ki se še vedno večinoma opravljajo deloma ročno, se morajo podjetja oborožiti z zanesljivim kadrom, kar zahteva dodatne vložke. Svetovni gospodarski forum je v svojem poročilu prepričan, da bi z znižanjem teh stroškov lahko povišali rezultate mednarodnega poslovanja za do 15 %.

Kako lahko kripto valute pomagajo?

V resnici lahko največ dodane vrednosti doprinese tehnologija, ki omogoča obstoj kriptovalut. Gre za tehnologijo verižnih blokov (angl. Blockchain) – javno digitalno zbirko, ki varno beleži podatke. Težava dosedanjih tehnologij za beleženje podatkov je njihova nezanesljivost kljub vsem obstoječim varnostnim sistemom.

Poleg tehnologije verižnih blokov pa so predvsem pomembne pametne pogodbe (angl. Smart contracts), ki so se v teoriji pojavile že leta 1994. Gre za to, da se pogodbe avtomatsko izvršijo, tehnologija verižnih blokov pa omogoča, da se zato porabi manj časa in manj stroškov. Pametne pogodbe bi v praksi izgledale tako: kupec bi v programu postavil pogoje, pod katerimi odkupuje izdelke ali surovine, ter pogoje o transportu in druge morebitne zahteve. Program bi nato avtomatsko izvedel naročilo in izvršil plačilo, ko bi bili pogoji izpolnjeni. Takšen sistem omogoča neprimerljivo boljši vpogled v dogajanje v celotni dobavni verigi, prinaša pa prednosti tudi za končne porabnike, saj bi ti imeli dostop do podatkov o izvoru in izdelavi posameznega produkta.

Izjemno nizka provizija za skoraj stomilijonsko transakcijo

V zadnjih desetletjih ni prišlo do večjih sprememb v infrastrukturi plačilnih transakcij, ki bi podjetjem olajšale poslovanje. Mednarodna plačila lahko trajajo nekaj dni, poleg tega pa zahtevajo dodatne stroške. Plačevanje s pomočjo novih tehnologij lahko poteka hitreje (plačilo se izvrši v nekaj sekundah), predvsem pa je bolj varčno. Dober primer je transakcija, ki so jo izvedli s kriptovaluto Litecoin v juniju 2018 – za plačilo v vrednosti 99 milijonov dolarjev je provizija znašala le 0,44 dolarja.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

4 + 3 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.