Kako do zavarovanja terjatev na domačem in tujem trgu | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kako do zavarovanja terjatev na domačem in tujem trgu

Zavarovanje terjatev je koristna odločitev, še posebej ob vstopu na nove in bolj tvegane trge. Ker pa je tudi domača plačilna nedisciplina mnogokrat razlog za finančne težave, se najbolj splača zavarovati celotno prodajo.

Varneje in hitreje na nove trge

Bi si želeli prodreti na nova tržišča? Glavni adut, ki ga nujno potrebujete, je to, da ste konkurenčnejši od svojih tekmecev. Konkurenčne prednosti ne predstavlja samo boljša cena, temveč tudi boljši plačilni pogoji, ki jih postavite novemu tujemu kupcu.

Nekateri izvozni posli, predvsem tisti, pri katerih gre za večje zneske, so preprosto preveč pomembni, da bi jih podjetje prepustilo naključju. Zavarovanje terjatev je v takšnih primerih izjemno pomembno, saj lahko igra odločilno vlogo pri sklepanju novih partnerstev in ob vstopu na nove trge. S pomočjo ustreznega zavarovanja terjatev na domačem in na tujih trgih lahko podjetje ustvarja gospodarsko varnost, ki bi si jo sicer težko zagotovilo.

Kupci iz EU, ki danes redno plačujejo, lahko že jutri zaidejo v težave

Če smo se kaj koristnega naučili iz gospodarske krize, je to gotovo dejstvo, da se tudi za tista podjetja, ki jim nadvse dobro kaže, situacija lahko kaj hitro spremeni.

V praksi lahko pride do plačilne nesposobnosti kjer koli, tudi v Evropski uniji, tudi pri tistih kupcih, ki so vedno redno plačevali. Boniteta kupca se pogosto hitro spremeni, mnogi kupci pa kljub slabemu finančnemu stanju izvajajo politiko pravočasnega plačevanja obveznosti vse do dne uvedbe insolvenčnega postopka.

Zato strokovnjaki menijo, da je najbolj smiselno zavarovati celotno prodajo, tako na domačem kot na tujih trgih.

Zavarovanje terjatev doma in v tujini

Podjetje, ki prodaja papirniški material, posluje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. V Sloveniji prodaja na odprt račun, enake plačilne pogoje pa bi želelo ponuditi tudi srbskim partnerjem.

Z zavarovanjem terjatev, ki ščiti pred tveganjem neplačila kupcev, je podjetje lahko veliko bolj fleksibilno pri prodaji v tujino: srbskim partnerjem lahko ponudi odlog plačila, pri tem pa mu ni treba skrbeti, da bi bil denarni tok podjetja ogrožen.

Vsak izvozni posel je razmeroma tvegan, mnogih pa sploh ne bi bilo, če se ne bi izvozniki/dobavitelji odločili, da zavarujejo terjatve do svojih kupcev. Določena območja, kot so nekatere države bivše Jugoslavije ali Sovjetske zveze, so lahko še posebej rizična, prav tako pa velja biti previdni tudi pri zahodnih državah članicah EU.

Varni tudi tam, kjer je tveganje večje, brez dodatnih garancij

Razlika med gospodarsko razvitejšimi državami in med počasneje napredujočimi območji je v njihovi pravni ureditvi, ki se neposredno tiče tudi mednarodnega gospodarstva. Manj razvita območja, kjer se sicer lahko nahajajo dobri kupci, so lahko rizična prav zato, ker bomo v primeru neplačila težko izterjali sredstva – sploh če pravne ureditve ne poznamo oziroma nimamo na lokaciji nikogar, ki bi bil kos tamkajšnjim razmeram.

Zavarovanje terjatev omogoča neprimerljivo lažji dostop do novih trgov, predvsem pa ščiti pred finančno izgubo, če domači ali tuji kupci ne morejo poravnati svojih obveznosti. Bolj smo konkurenčni z dobrimi plačilnimi pogoji in nezahtevnostjo (z zavarovanimi terjatvami nam ni treba zahtevati bančne garancije s strani kupca!), več novih strank lahko pridobimo.

Do zavarovanja terjatev v 3 preprostih korakih

Prvi korak je, da izpolnite vprašalnik, kjer navedete podrobnosti o vašem poslovanju. Nato vam zavarovalnica predloži ponudbo, posebej prilagojeno vašim zahtevam in posebnostim poslovanja. Nato se lahko odločite za sklenitev zavarovalne pogodbe.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

20 + 0 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.