Kako lahko izkoristite Program spodbujanja internacionalizacije 2015–2020 | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kako lahko izkoristite Program spodbujanja internacionalizacije 2015–2020

Vstop v mednarodno poslovanje je čedalje lažji in dostopnejši, kljub temu pa sta dodatna pomoč in spodbuda vedno dobrodošli. Država želi podpirati slovenska podjetja in jim pomagati pri osvajanju novih trgov, saj izvoz predstavlja večinski delež slovenskega bruto domačega proizvoda. Prav zato je internacionalizacija podjetij še bolj pomembna za učinkovitejšo rast gospodarstva, sploh v Sloveniji, ki je za ambiciozne podjetnike občutno premajhen trg. V aprilu 2018 je potekala tudi prva Nacionalna konferenca o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva. Kaj lahko pridobite in kakšno pomoč vam nudi država?

Program spodbujanja internacionalizacije – zakaj?

Ste vedeli, da izvoz predstavlja kar 70 % slovenskega BDP? Slovenija je majhen trg, ki mora za hitrejše in učinkovitejše širjenje gospodarstva stremeti k osvajanju tujih trgov. Program spodbujanja internacionalizacije ni usmerjen le k uvozu in izvozu, temveč tudi k povezovanju podjetij, prenosu znanj in kapitala, s čimer lahko slovenska podjetja postanejo konkurenčnejša. Izpostavljeno je tudi spodbujanje malih in srednjih podjetij, da se bolje vpnejo v svetovni tempo razvoja in proizvedejo še več izdelkov in storitev z višjo dodano vrednostjo. Program internacionalizacije 2015–2020 povezuje enotna vizija - slovensko gospodarstvo naj bi bilo do konca programa visoko internacionalizirano. Glavni cilji so večje število podjetij, ki so vpeta v globalno gospodarstvo, povečanje izvoza ter višja umestitev slovenskih izdelkov in storitev v globalne verige vrednosti.

Konkretna pomoč pri vstopu na tuje trge

Med glavnimi nosilci dejavnosti za spodbujanje internacionalizacije je SPIRIT Slovenija, ki nudi brezplačne osnovne storitve za podjetja, ki želijo svoje poslovanje širiti v tujino. Za podjetje, ki se šele spogleduje z možnostjo izvoza, je dobra odskočna deska, predvsem s podajanjem informativne vsebine o svetovnih trgih, svetovanjem, izobraževanji za mednarodno poslovanje in sofinanciranjem nekaterih aktivnosti. Takšne informacije dobro dopolnjujejo strokovno svetovanje, ki ga zagotavlja Prva kreditna zavarovalnica, ki se še natančneje poglobi v stanje v posameznih državah, predvsem pa v bonitetne ocene posameznih potencialnih kupcev. Tako lahko pridobite celostno sliko o posameznem poslu in se samozavestneje pripravite na nadaljnje korake.

Javni razpisi za dodelitev finančne pomoči

Program spodbujanja internacionalizacije predvideva tudi finančno pomoč v obliki razpisov, predvsem z namenom spodbujanja partnerstev malih in srednje velikih podjetij. V obliki konzorcija, združenja in drugih vrst partnerstev se lahko podjetja povežejo in si izmenjujejo kompetence, kapacitete, znanje in izkušnje ter poslovne povezave. Javni razpisi se nanašajo predvsem na učinkovitejše mednarodne sejemske nastope, partnersko sodelovanje pri izdelavi poslovnih načrtov in načrtov trženja na tujih trgih, sodelovanje s tujimi zastopniki in uvajanje izdelkov z višjo dodano vrednostjo.

Skupinski nastopi na sejmih omogočajo podjetjem, da bistveno znižajo stroške in da se na številnih sejmih predstavijo na večjem in opaznejšem prostoru. Tako so tudi bolj motivirana, da pripravijo celostno strategijo vstopa na tuje trge. Poleg javnih razpisov za dodelitev finančnih sredstev so na voljo še javni pozivi, naročila, natečaji in predstavitve.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.