Kako ravnati, če vam kupec ponudi plačilo v kriptovaluti? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kako ravnati, če vam kupec ponudi plačilo v kriptovaluti?

Prav gotovo vas je dosegla evforija, ki jo predvsem v zadnjih mesecih povzročajo kriptovalute. Povzemimo: gre za digitalne valute, ki delujejo na osnovi matematičnih kriptografskih zakonitosti, najpomembnejša lastnost pa je, da so popolnoma decentralizirane, kar pomeni, da jih ne nadzoruje nobena institucija. Trenutno so kriptovalute podvržene velikim nihanjem, tudi na dnevni ravni. Nekatere dosegajo vrtoglavo rast vrednosti, vse pogosteje pa jih sprejemajo in z njimi plačujejo tudi podjetja.

Kupec ponuja plačilo v kriptovaluti. Kako reagirati?

Če se vam še ni zgodilo, še ne pomeni, da se vam ne bo: zelo verjetno je, da bodo tuja podjetja začela ponujati plačilo v kriptovalutah, najverjetneje v valuti bitcoin, morda pa tudi v valutah ethereum, neo, monero ali drugih. Vsekakor je pomembno, za katero kriptovaluto gre – samo nekatere so namreč dovolj likvidne, da si lahko večja naročila brez težav izplačate v evre ali drugo klasično valuto, ne da bi pri tem tvegali prevelike izgube zaradi nihanj.

Bitcoin je najbolj razširjen in najstabilnejši, poleg tega pa ima daleč največjo likvidnost in dnevni promet transakcij glede na vrednost. Najpomembneje pa je, da največ menjalnic na svetu podpira menjavo bitcoina v klasične valute, kot je evro. Dejstvo je, da se mora vsako podjetje samo odločiti, ali bo sprejelo plačilo obveznosti v digitalnih valutah.

Kako prejmete plačilo v bitcoinu?

Pri sprejemanju plačila v bitcoinu imate dve možnosti. Prva je, da podjetje ustvari lastno bitcoin denarnico, do katere dostopa samo oseba (ali osebe), ki hrani zasebni ključ – niz znakov, ki omogoča upravljanje s sredstvi v denarnici. Denarnico lahko podjetje ustvari z različnimi programi oz. aplikacijami, pomembno pa je, da izbere verodostojnega ponudnika ali izdajatelja. Ob ustvarjanju denarnice ustvarite tudi javni naslov, na katerega lahko kupec nakaže sredstva.

Druga možnost je, da odprete račun pri eni izmed zaupanja vrednih menjalnic (npr. Bitstamp), pri čemer morate najprej skozi postopek overjanja, nato pa prejmete javni naslov, na katerega vam kupec nakaže sredstva. Prednost računa pri menjalnici je, da lahko podjetje nemudoma zamenja vrednost v evre in si jih izplača.

Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb ne vsebuje določb v zvezi z dohodki, ki izhajajo iz kriptovalut. Davčna osnova je določena na podlagi prihodkov in odhodkov v izkazu poslovnega izida, pri čemer se upošteva vrednost valute na dan prejema.

Tveganja pri poslovanju s kriptovalutami

Nihanje vrednosti (volatilnost)

Vrednost kriptovalut trenutno precej niha, kar pomeni, da se lahko v času med tem, ko kupec sproži transakcijo, in med izplačilom v evre, vrednost nakazila bistveno spremeni (pozitivno ali negativno za podjetje). Nakazilo lahko traja od nekaj sekund pa vse do nekaj dni, zato trenutno ne moremo natančno predvideti, kolikšna bo vsota, ki si jo bomo lahko izplačali.

Vprašljivi ponudniki storitev

Prejemanje plačil v kriptovalutah vsekakor še ni povsem ustaljena praksa, kar botruje pojavu mnogih ponudnikov storitev v zvezi z njimi. Programi za ustvarjanje denarnic so lahko prevarantski in tretjim osebam posredujejo zasebne ključe ali kakor koli drugače škodijo podjetju, zato je pri izbiri ponudnika za denarnico zelo pomembna visoka mera previdnosti. Tudi menjalnice so lahko primeri slabih praks, ki ne skrbijo dovolj za varnost podatkov.

Ali je torej priporočljivo sprejemati plačila v kriptovalutah?

Vsekakor se mora vsako podjetje samo odločiti, ali bo prevzelo tveganje in sprejelo plačilo v kriptovaluti. Pomembno je, da se zaveda, da so s tem povezane koristi (kupec je morda pripravljen plačati samo v kriptovaluti, v kateri ima največ premoženja), pa tudi slabosti in tveganja, ki jih velja dobro poznati. Predvsem je pomembna skrb za varovanje podatkov, še posebej pri uporabi lastne denarnice in izbiri menjalnice.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

3 + 6 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.