Kako varno poslovati s Kitajsko | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Kako varno poslovati s Kitajsko

Kitajska je rastoča gospodarska sila, ki vedno bolj sooblikuje mednarodno poslovanje in odnose. Njen prispevek k oživitvi svetovnega gospodarstva je pomemben, trenutno pa predstavlja tudi enega najprivlačnejših trgov za tuje investicije. V zadnjih letih je doživela izjemno gospodarsko rast.

Kot pravi Bojan Škoda, vodja diplomatsko–konzularnega predstavništva Republike Slovenije v Šanghaju, so gospodarski odnosi med Slovenijo in Kitajsko dobri. Sklenjenih je mnogo gospodarskih sporazumov. Slovensko gospodarstvo ima torej možnost, da še bolje in intenzivneje izkoristi gospodarski potencial sodelovanja med obema državama. V zadnjih nekaj letih se je blagovna menjava, predvsem izvoz blaga, med Slovenijo in Kitajsko povečala, v letu 2016 pa je presegla milijardo evrov. Izvoz se je povečal za 83,5 %.

Izvažali bomo več, a previdneje

Čeprav beremo o mogočnih in obetajočih številkah, ki vsekakor še niso dosegle vrha, velja opozoriti, da prodor na kitajski trg ni enostaven. Trenutno so poslovne priložnosti za izvoz na Kitajsko naravnane predvsem na vozila in njihove dele, električne stroje in opremo ter dele za tovrstne izdelke, plastične mase ter raznovrstne aparate in instrumente (optične, fotografske, kinematografske, merilne, kontrolne itd.). Investicije na Kitajskem se povečujejo tudi zaradi iniciative kitajske vlade, ki stremi k izboljšanju in optimizaciji kopenskih in pomorskih transportnih koridorjev.

Kitajska je šele pred dobrimi dvajsetimi leti ekonomsko odprla vrata, v zadnjih letih pa postala gospodarska in znanstvena velesila. Priložnosti na trgu lahko zadovoljijo potrebo po širitvi podjetij zaradi zasičenosti domačih trgov in želje po rasti, hkrati pa predstavljajo poseben izziv za tista podjetja, ki želijo izvažati ali uvažati v državo.

Poslovna praksa se razlikuje od zahodne

Podjetniki, ki razmišljajo o poslovanju s Kitajsko, bodo morali sprejeti dejstvo, da sta poslovna praksa in kultura na Kitajskem precej različni od tistih, ki ju poznamo v zahodnem svetu. Tudi številnih birokratskih ovir ne gre zanemariti.

V družbi in pri poslih velja strožja hierarhija. V strokovni literaturi o poslovanju na Kitajskem avtorji navajajo, da so najpogostejše ovire pri poslovanju (v padajočem vrstnem redu) jezikovne razlike, pojmovanje koncepta časa in točnosti, nadzor nad dnevnim redom, telefonski bonton, sprejemanje odločitev, organizacija sestankov, načini izražanja nadrejenosti, podajanje zahtev in prošenj, odziv na pohvalo in način naslavljanja imen in nazivov. Angleščina v veliko primerih ne zadošča, čeprav se mlajše generacije bolje znajdejo pri tekočem sporazumevanju v univerzalnem jeziku. Zanimivo je tudi dejstvo, da je v kitajski kulturi postavljanje direktnih vprašanj nevljudno in da po konfucionističnem načelu obstajajo predpisani načini reakcij na vse situacije. Beseda ne pa se jim pri komuniciranju zdi nespoštljiva, zato se ji zelo pogosto skušajo izogniti.

Kitajski poslovni partnerji čakajo – kako do njih?

Podjetje, ki ga zanima poslovanje s Kitajsko, potrebuje predvsem jasno vizijo in strategijo vstopa na tuji trg, pri čemer se lahko opre na strokovno pomoč svetovalca Prve kreditne zavarovalnice, pa tudi na pomoč Ministrstva za zunanje zadeve, SID Banke in drugih zavodov, ki lahko bistveno pripomorejo k vzpostavljanju poslovnih odnosov s Kitajsko in iskanju poslovnih priložnosti. Posebej se obrestuje obisk specializiranih sejmov.

Kako lahko Prva kreditna zavarovalnica pomaga pri poslovanju

Prva kreditna zavarovalnica že vrsto let zavaruje izvozne posle s Kitajsko, zadnja leta pa se znesek zavarovanega prometa strogo povečuje in je v letu 2016 presegel 13 milijonov evrov.

S storitvijo zavarovanja vračila avansa Prva kreditna zavarovalnica pomaga tistim podjetjem, ki uvažajo s Kitajske, z zavarovanjem terjatev pa doprinese k razvoju tistih podjetij, ki bi svoje poslovanje radi razširili tudi na Kitajski trg. Z ustrezno obliko zavarovanja lahko podjetje mirneje in drzneje vstopa na razburkano tržišče, prepreči morebitno škodo in se izogne visokim stroškom izterjave in birokratskih zapletov.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

13 + 3 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.