Nemško gospodarstvo v škripcih? Kakšna bo prihodnost za naše izvoznike | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Nemško gospodarstvo v škripcih? Kakšna bo prihodnost za naše izvoznike

Statistike kažejo, da se je ob koncu leta 2018 nemško gospodarstvo negativnim številkam izognilo za las, pa še to s pomočjo sektorja storitev in gradbeništva. Najbolj se ohlaja dogajanje v avtomobilski industriji, kar je za veliko število slovenskih izvoznikov lahko še posebej alarmantno. Gre namreč za najpomembnejšo partnerico mnogih podjetij, ki izvažajo izdelke za avtomobilsko, pa tudi za številne druge industrije. Se uresničujejo zle slutnje o recesiji ali se bo stanje še utegnilo popraviti?

Se moramo bati nemških razmer?

Ena izmed pomembnih lekcij iz prejšnje krize je bila ta, da k nam vse pride z rahlim zamikom. Trenutno poslabšanje v Nemčiji, ki je v zadnjem četrtletju 2018 doživela ničelno rast bruto domačega proizvoda, pa se po pričevanju nekaterih slovenskih podjetij že kaže v zmernem zmanjševanju naročil, predvsem pri tistih, ki so vezana na avtomobilsko industrijo. Poročajo o približno 10-odstotnem zmanjšanju obsega naročil.  Naučili smo se tudi, da nižje izvozno povpraševanje bolj prizadene manjše države in manjša podjetja, zato Slovenija še bolj občuti vsakršno spremembo.

Morebitno slabšanje nemškega gospodarstva pa ni edini faktor, ki lahko vpliva na uspešnost slovenskih izvoznikov. Trenutno namreč prihaja do različnih političnih sprememb, vse od brexita pa do trgovinske vojne in drugih napetosti, kakšne bodo njihove posledice, pa je težko napovedati. Čeprav slovenski izvozniki že od poletnih mesecev v letu 2018 prejemajo opozorila, da naj se dobro pripravijo na spremembe predvsem v zvezi z brexitom, velja dodatno premisliti o ukrepih, ki bi jih morala sprejeti v prihodnjih mesecih, saj so se morda začele uresničevati zle slutnje.

Bodo novi trgi in prestrukturiranje poslovanja rešili podjetja?

Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, pravi: »Razmere v Nemčiji močno vplivajo tudi na naše izvoznike, zlasti v avtomobilski industriji. Tam se že vidi kar precejšen upad. To je opozorilo za pripravo na novo obdobje in novo obliko delovanja v prihodnjih letih. Verjetno bodo slovenski izvozniki v avtomobilskem delu, pa tudi drugi, morali začeti razmišljati o prestrukturiranju in novih trgih, ali pa o zadovoljevanju novih potreb, ki se bodo pojavile.«

Gospodarske razmere se brez prestanka spreminjajo in nemška industrija kljub svoji produktivnosti vsekakor ni izvzeta iz te enačbe. Zaostaja predvsem v smeri digitalizacije in podatkovni industriji, v čemer jo bliskovito prehitevata ZDA in Kitajska. »To pa pomeni, da se bodo tudi naši izvozniki morali prilagoditi poslovnim modelom, ki jih bo Nemčija verjetno znala postaviti. V Nemčiji se tega zavedajo, zato so postavili novo industrijsko politiko, določili so nove industrije in kako jih bodo financirali z vidika zasebnega kapitala, države in razvojne banke. To bi bilo nujno tudi za Slovenijo,« dodaja Svilan.

Kako bo nemška ohladitev razmer vplivala na slovenski izvoz?

Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS, je mnenja, da so bolj kot podatki iz Nemčije pomembni tisti, ki zadevajo slovensko gospodarstvo in območje evra. Prvo četrtletje 2018 je bilo eno boljših za evrsko območje, takšen uspeh pa je težko ponoviti, zato je naravno, da so kazalniki nekoliko bolj negativni. To ne velja le za avtomobilsko industrijo, temveč tudi za rudarstvo, nepremičnine, kemično, bančno, turistično, lesno in papirno industrijo. Kaj se lahko pričakuje? Nekoliko bolj optimističen scenarij je, da se obseg naročil z evropskih trgov v prihodnosti lahko ponovno poviša, vendar je treba upoštevati morebiten vpliv brexita, ki lahko občutno vpliva na zaupanje v gospodarstvu. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo njegov izid, saj je na voljo kopica različnih scenarijev.

Pri Prvi kreditni zavarovalnici budno spremljamo dogajanje na tujih trgih in slovenske gospodarske razmere ter skrbimo, da smo vedno na tekočem in da lahko karseda kakovostno svetujemo svojim strankam. Naša prva prioriteta je, da pomagamo slovenskim izvoznikom do optimalne zaščite bodisi v obliki zavarovanja terjatev do kupcev bodisi v smislu preprečevanja nastanka škodnih dogodkov iz finančnih razlogov.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

4 + 4 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.