Nevarnosti, s katerimi se bodo soočali slovenski izvozniki | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Nevarnosti, s katerimi se bodo soočali slovenski izvozniki

Vsak posel prinaša tudi nekaj tveganj, a dokler so vaši poslovni partnerji plačilno sposobni in transparentni, dokler lahko z njimi komunicirate v svojem jeziku in prijateljsko rešujete morebitne nesporazume, so tveganja nižja in obvladljiva. Za hitrejšo rast in širjenje poslovanja je gotovo dobrodošlo, da se ozrete po novih tržiščih, toda takoj ko se spustite v posel s tujim podjetjem, morda celo izven EU, se vaše podjetje začne soočati z večjimi in resnejšimi tveganji.

Ocena plačilne sposobnosti novega kupca

Kljub poplavi informacij, ki nam jih nudi splet, se je za verodostojno bonitetno oceno in ugotavljanje plačilne sposobnosti partnerskega podjetja treba nekoliko bolj potruditi. Ker biti konkurenčen pomeni poslovati z odprtim računom, se je vsekakor vredno čim bolje prepričati o stanju potencialnega kupca, da ne bi prišlo do neprijetnih presenečenj. Že samo enkraten izostanek plačila lahko povzroči težave v denarnem toku, kar bi utegnilo povečati potrebe po bančnih posojilih.

Zbiranje podatkov o tujih kupcih in branje finančnih poročil zahteva veliko časa, doslednosti in predvsem izkušenj. Če vaše podjetje nima ustreznega finančnega kadra, se je gotovo bolje obrniti na strokovnjake s področja, kot so finančni strokovnjaki pri SID – Prvi kreditni zavarovalnici z več kot 20 leti izkušenj branja finančnih analiz in bonitetnih ocen.

Politična tveganja in zakonski sistem

Državni organi in zakonski sistem so v ciljni državi morda manj učinkoviti, podjetja pa so lahko podvržena omejitvam in političnim tveganjem, ki jih je težko ali celo nemogoče predvideti. Nekatera območja se soočajo z večjimi tveganji naravnih katastrof, ki na prvi pogled niso neposredno povezane z vašim kupcem, vendar lahko občutno ogrozijo poslovanje, če je zaradi takšnih in drugačnih nesreč v državi razglašeno izredno stanje. Takšnih situacij ni mogoče predvideti, lahko pa pred njimi zaščitite z ustreznim zavarovanjem terjatev.

Problematika jezika in poslovne kulture

Za uspešno poslovanje s tujim trgom je ključno, da ga dobro poznamo in razumemo. Čeprav je angleščina praktično univerzalno sredstvo komunikacije na mednarodnem področju, se lahko zgodi, da je predstavništvo poslovnega partnerja ne obvlada, kar hitro privede do morebitnih nesporazumov in lukenj v komunikaciji, ki vas lahko drago stanejo. Država, v katero izvažate, ima morda tudi svoje posebnosti v poslovni kulturi, ki jih je dobro poznati, preden se spuščate v nepoznane vode in tvegate, da se posel ne izide tako, kot ste predvidevali.

Učinkovitost logističnega sistema in prekomerne zamude

Pri izvažanju blaga v tuje države postane upravljanje denarnega toka še pomembnejše, saj se časovno obdobje med nabavo materiala in prejemom končnih izdelkov s strani kupca precej podaljša, poleg tega pa se povečajo možnosti za poškodbe blaga in prekomerne zamude, ki bi lahko botrovale zamudam pri plačilih ali celo neplačilom. Učinkovito in odgovorno načrtovanje denarnega toka je ključnega pomena, da se izognete finančnim vrzelim – če je vaš kupec rizičen, boste težko računali tudi na bančno posojilo za nabavo materiala.

Učinkovita zaščita, ki jo že 20 let uporablja večina izvoznikov

Vstop na nove trge je velika poteza, ki lahko, če jo jemljemo resno in se primerno zaščitimo, občutno pripomore k poslovni rasti, verodostojnosti in ugledu podjetja. Prav zato je zavarovanje terjatev koristno in zanesljivo orodje zaščite, ki zagotavlja poplačilo terjatev v primeru kakršnih koli težav s kupcem. Tako zavarovanje terjatev dopolnjuje celostno upravljanje s tveganje in učinkovito načrtovanje denarnega toka.

Z zaščito celotne prodaje ali posameznega posla pri SID – Prvi kreditni zavarovalnici pridobite dodatne prednosti, ki vas postavijo še dlje pred konkurenco:

 • varneje poslujete na odprt račun,
 • izognete se neprijetnim pravnim postopkom v tujih državah, kjer je pravna varnost slabša,
 • hitreje pridobivate nove kupce, saj vam ni treba zahtevati bančnih garancij ali drugih tipov zavarovanj,
 • zavarovalnica vam nudi strokovno asistenco, ki vključuje informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev, bonitetne ocene kupcev, pravne nasvete, pomoč pri reševanju težav s plačili in izterjavi,
 • izboljšate svojo bonitetno oceno, pridobite več kredibilnosti in večje možnosti za najem posojila pri bankah,
 • drzneje in samozavestneje vstopate na nove trge, saj imate vedno krit hrbet pred morebitnimi škodnimi primeri,
 • znatno izboljšate prodajne rezultate in začnete aktivno dosegati zadane poslovne cilje.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.