Postanite imuni na politične spremembe | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Postanite imuni na politične spremembe

Politični in poslovni svet gresta že od nekdaj z roko v roki, celo do te mere, da se vprašamo, kaj je bilo prej – podjetništvo ali politika, ki ga nadzira. V vsakem primeru je pri vodenju podjetja pomembno upoštevati tudi politično plat zadeve, še posebej v mednarodnih poslih, kjer smo še bolj in hitreje izpostavljeni svetovnim spremembam. Od teh je namreč lahko odvisen celo obstanek podjetja, zato je smiselno, da se zaščiti pred političnimi riziki s primerno strategijo.

O čem sploh govorimo, ko omenjamo politične rizike

Tveganje v mednarodnem poslovanju se kaže v več oblikah. Politično tveganje je najbolj vezano na posledice različnih dogodkov, kot so teroristični napadi, vojne, sankcije in druge oblike sporov med dvema ali več državami. Gre predvsem za to, da pride do finančnih izgub zaradi nestabilnih političnih okoliščin, ki vplivajo tako na lokalna kot na mednarodna podjetja. Nekatera politična tveganja so stalno prisotna, nekatera pa se pojavijo pod pritiskom specifičnih razmer, vezanih na določeno področje. Trenutno je v Evropi najaktualnejši Brexit, takoj za njim pa Trumpovi načrti glede mednarodnega poslovanja. Za vsak pomembnejši politični dogodek pa velja, da igra pomembno vlogo v mednarodnem poslovanju, saj bistveno vpliva na fluktuacijo valut in spremembe zakonodaje o mednarodnem poslovanju.

Kako prepoznamo politična tveganja

Zase in za svoje podjetje veliko storimo že s tem, da spremljamo mednarodne novice, še posebej tiste, ki so vezane na trge, ki nas zanimajo. Na ta način lahko prepoznamo morebitna tveganja in se nanje pripravimo, preden pride do uničujočih posledic. Vedeti moramo, da niso vsi politični dogodki enako ogrožajoči – najbolje je, da razmislimo o ciljih, ki jih imamo za določeno področje, in se fokusiramo na tiste dogodke, ki lahko vplivajo na njihovo uresničitev. Se v državi govori o novi zakonodaji glede mednarodnih podjetij? Se bodo spreminjali predpisi glede določenih izdelkov? Vse to lahko pomembno vpliva na poslovanje.

Političnim tveganja lahko omejimo – 3 pomembne točke

Jasno je, da ni univerzalnega načrta, ki bi lahko podjetje obvaroval pred nepredvidljivimi političnimi spremembami. Upravljanje s tveganji je v splošnem zelo kompleksno in zahteva individualen pristop. Vseeno pa se podjetje lahko oprime mehanizmov, ki generalno veljajo za dobre poteze za omejevanje posledic političnih sprememb.

 1. Vedno imejte plan B

Vsako podjetje, ki posluje na mednarodnem trgu, bi moralo razmisliti o zaščiti dobavne verige in logističnih postopkov pred političnimi tveganji. Najbolj so na udaru povišane tarife, embargo, občutne zamude pri dobavi in plačilih in podobno. Vedno je dobro imeti plan B: seznam možnih dobaviteljev in seznam potencialnih kupcev na drugih lokacijah. Ustvarjanje vezi na več različnih trgih lahko pomaga stabilizirati denarni tok, zato je pametno, da se ozrete tudi po drugih lokacijah.

 1. Pametno z bankami

Metoda, s katero lahko omejimo finančne izgube zaradi političnih sprememb, je pametna izbira bančnih instrumentov. Med opcijami je na primer izbira banke, ki ima svojo izpostavo tudi v državi, iz katere uvažamo ali v katero izvažamo. Pogosto so transferji in druge bančne operacije v enotnem sistemu cenejši kot med različnimi bankami. Druga možnost je izbira tuje banke, ki lahko upravlja z valutnimi konverzijami. Uspešna izbira banke zahteva kar nekaj raziskovanja, vendar je ključnega pomena za obstoj podjetja v primeru političnih sprememb.

 1. Odsvetujemo posle, ki niso zavarovani

V času večjih političnih premikov in trenj med državami v razvoju odsvetujemo mednarodne posle, ki niso zavarovani s strani verodostojne zavarovalnice. Zavarovanje terjatev je najvarnejše orodje za zaščito pred komercialnimi in nekomercialnimi riziki, med katere spadajo tudi posledice političnih dogodkov, ki lahko povzročijo finančno škodo. S posebno prilagojeno zavarovalno polico lahko na tuje trge vstopate hitreje, se izkažete kot konkurenčno podjetje in izkoristite prednosti zavarovanih poslov.

Zavarovanje terjatev pri Prvi kreditni zavarovalnici nudi stalno strokovno podporo, ki se izkaže za nepogrešljivo pomoč pri poslovanju na tujem trgu. Omogoča varen izvoz in brezskrbno pošiljanje naročil v tujino, tudi tja, kjer so politična tveganja bolj na udaru. Če zavarovani kupec ne poravna svojih obveznosti iz kakršnega koli razloga, vam pripada izplačilo nadomestila škode. To je vaše zagotovilo, da boste prejeli denar tudi v primeru političnih sprememb ali stečaja kupca.

Kako lahko hitro sklenete ugodno zavarovanje terjatev

 1. Izpolnite vprašalnik, tako da o vašem poslovanju pridobimo več informacij.
 2. Prejmete ponudbo, ki vam jo po meri pripravimo v najkrajšem možnem času.
 3. Sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev in poslujete bolje ter varneje.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

1 + 9 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.