Prodajate z odlogom plačila? Učinkovito zmanjšajte tveganje! | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Prodajate z odlogom plačila? Učinkovito zmanjšajte tveganje!

Za uspešno odvijanje menjave je prodaja z odlogom plačila danes skoraj nujna. Katero koli proizvodno ali storitveno podjetje, ki posluje na domačem ali na tujem trgu, bo povedalo, da jim kupci plačujejo (če jim) v nekem določenem roku po dobavi izdelkov ali po opravljenih storitvah.

Če ima podjetje dovolj moči, si za produkte, ki jih izdela po naročilu, lahko pribori del plačila vnaprej, a navadno ta avans krije le delček stroškov, ki jih podjetje v resnici ima. Večina podjetij pa izda račun z rokom plačila nekje med 60 in 120 dnevi, nato pa čaka, da se bo priliv prikazal na transakcijskem računu.

Smo pri prodaji z odlogom plačila sploh lahko mirni?

Kaj podjetje žene, da odpremi blago ali opravi storitve, preden sploh kar koli dobi za to? S kupčevimi obljubami na žalost ne morete poplačati stroškov, ki nastanejo pri poslovanju. Seveda niso vseh kupcev samo prazne besede, saj sicer nihče ne bi mogel prodajati svojih izdelkov, ne na domačem ne na tujem trgu. A vedno večkrat se zgodi, da kljub korektno opravljenemu delu ostanete le s tem – s praznimi obljubami kupca, ki ni zmožen poravnati svojih obveznosti.

Pri prodaji z odlogom plačila, tudi pri takšnih kupcih, s katerimi poslujete že nekaj časa, ste vedno podvrženi določenim tveganjem:

 • kupec lahko postane insolventen zaradi stečaja ali prisilne poravnave,
 • kupec ne izpolnjuje pogojev pogodbe in izjemno dolgo odlaša s plačilom,
 • druga nekomercialna in politična tveganja, če poslujete z državami z rizičnih območij (vojne, nemiri, prepoved transferjev in podobno).

Kako resno je treba jemati tveganje pri odprtem računu?

Plačilna nedisciplina je predvsem po recesiji postala izjemno resen problem: številna podjetja zaprejo svoja vrata prav zato, ker gredo njihovi kupci v stečaj. Večkrat pa je dovolj že, da gre v stečaj največji kupec, na katerega se podjetje naslanja, da ima lahko pozitiven denarni tok.

Če je vaše podjetje odvisno predvsem od plačil enega večjega kupca, je tveganje vsekakor treba jemati resno. Poleg stalnega spremljanja bonitete kupca, političnega dogajanja in splošnih premikanj v vašem sektorju, se je najbolje dodatno zavarovati.

Zmanjšajte tveganje s pravim zavarovanjem in sklepajte nove posle

Tveganje pri prodaji z odlogom plačila, še posebej pri kupcih iz tujine, lahko učinkovito zmanjšate tako, da zavarujete terjatve. To pomeni, da ste vedno lahko mirni: v primeru, da kupec ne plača računov ali kakor koli drugače ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti, ste upravičeni do izplačila nadomestila škode.

V vsakem primeru dobite denar, ki vam pripada: ne glede na to, ali gre kupec v stečaj ali preprosto predolgo zamuja s plačilom in vam s tem povzroči gospodarsko škodo. Za zaščito celotne prodaje ali posameznega posla plačujete ustrezno zavarovalno premijo, s tem pa poleg učinkovite zaščite pridobite dodatne prednosti, ki vas postavijo še dlje pred konkurenco:

 • varneje poslujete na odprt račun,
 • izognete se neprijetnim pravnim postopkom v tujih državah, kjer je pravna varnost slabša,
 • hitreje pridobivate nove kupce, saj vam ni treba zahtevati bančnih garancij ali drugih tipov zavarovanj,
 • prva kreditna zavarovalnica vam nudi strokovno asistenco, ki vključuje informacije o posebnosti poslovanja različnih sektorjev, bonitetne ocene kupcev, pravne nasvete, pomoč pri reševanju težav s plačili in izterjavi,
 • izboljšate svojo bonitetno oceno, pridobite več kredibilnosti in večje možnosti za najem posojila pri kreditodajalcih,
 • drzneje in samozavestneje vstopate na nove trge, saj imate vedno krit hrbet pred morebitnimi škodnimi primeri,
 • znatno izboljšate prodajne rezultate in začnete aktivno dosegati zadane poslovne cilje.

Zavarujte terjatve v samo 3 korakih in začnite poslovati še bolje

PRVI KORAK: Izpolnite vprašalnik (najprej potrebujemo nekaj vaših podatkov)

DRUGI KORAK: Prejmete ponudbo (v najkrajšem možnem času prejmete ponudbo po meri vašega poslovanja)

TRETJI KORAK: Sklenemo pogodbo o zavarovanju terjatev (po potrditvi ponudbe sklenemo letno pogodbo o zavarovanju terjatev)

ZAČNITE TUKAJ

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

2 + 14 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.