Svetovalec odgovarja zakaj bi zavarovali terjatve, če z njimi upravljamo sami | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Svetovalec odgovarja zakaj bi zavarovali terjatve, če z njimi upravljamo sami

Zakaj bi zavarovali terjatve, če sami upravljate z njimi in dobro veste, pri čem ste? Občutek, da imate popolnoma vse pod nadzorom, je lahko hitro varljiv. Nenadne spremembe v poslovnem in političnem svetu, kot so razvrednotenje valut, Brexit, begunska kriza in nemiri močno vplivajo na celotno gospodarstvo – ste zares prepričani, da vajeti držite v svojih rokah?

Sami spremljamo boniteto svojih kupcev in vemo, v kakšni finančni kondiciji so. Zakaj bi zavarovali terjatve in plačevali premijo?

Odgovor svetovalca za zavarovanje terjatev:

To, da podjetje spremlja boniteto svojih kupcev, je zelo v redu, saj kaže, da odgovorno ravna s svojim premoženjem in skuša preprečiti morebitno škodo zaradi neplačnikov. Prednost, ki se takoj pokaže pri zavarovanje terjatev pri SID - PKZ, pa je to, da zaposlene administrativno razbremeni. Ukvarjajo se lahko s primarno dejavnostjo podjetja in ne z naročanjem bonitet, branjem finančnih izkazov in dragimi izterjavami. Produktivnost se znatno poveča, kar se gotovo pozna tudi pri povečanju obsega celotnega poslovanja.

Ne samo to: SID – Prva kreditna zavarovalnica ne pregleduje bonitet tako, kot to počnejo zaposleni v podjetju. Gre za posebno tehnologijo preverjanja finančne stabilnosti in napoved morebitnega poslabšanja bonitete. Podjetje torej pridobi neprimerljivo boljšo storitev, strošek pa je primerljiv s stroškom delovnih ur, ki jih zaposleni namenijo tem dejavnostim.

Če kateri izmed kupcev ne bo plačal, ga bomo izterjali.

Odgovor svetovalca za zavarovanje terjatev:

Pri veliko proizvodnih in storitvenih podjetij, sploh tistih, ki izvažajo v tujino, se hitro zgodi, da računi ostanejo neplačani – zaradi kupcev iz Španije, Velike Britanije, Italije, Bosne, Hrvaške ali še bolj oddaljenih in manj poznanih krajev. Postopek izterjave v tujini, še posebej v državah s šibko pravno ureditvijo, je boleč, drag in dolgotrajen.

Ena izmed rešitev je, da se podjetje obrne na agencijo za izterjavo v tujini, vendar se to večkrat izkaže za zajeten finančni zalogaj, ki nima zagotovljenega uspeha. SID – Prva kreditna zavarovalnica v takšnem primeru nudi strokovno in pravno pomoč, po potrebi pa tudi sama izterja dolžnika.

Nočemo dodatnih stroškov zavarovanj, že tako plačujemo različne premije. Hočemo investirati v razvoj.

Odgovor svetovalca za zavarovanje terjatev:

Razumljivo, vsako podjetje skuša svoje stroške optimizirati. Pri zavarovanju terjatev lahko na premijo gledamo kot na strošek, vendar se izjemno pogosto izkaže, da gre za dobro investicijo, ki podjetju omogoča hitrejšo rast. Kakšni so vaši oportunitetni stroški oz. koliko prihodkov izgubljate, ker se bojite tveganja z novimi kupci in tržišči?

Zavarovalna premija je davčno priznan strošek, ki se povrne, saj podjetje z večjo mero zaščite pred neplačniki lažje in drzneje išče nove priložnosti ter ponudi boljše, manj konzervativne plačilne pogoje.

Zanimivo je, da je vse premoženje podjetja zavarovano – stavbe, zemljišča, gospodarska vozila … Toda kašna je verjetnost, da stavbo poruši potres? V resnici je precej manjša od verjetnosti, da vaš kupec postane neplačnik.

Kaj še pridobimo z zavarovanjem terjatev? Kje je še dodana vrednost?

Odgovor svetovalca za zavarovanje terjatev:

Poleg povečanja prodaje, hitrejše rasti in večje produktivnosti v primarni dejavnosti ima zavarovanje terjatev še dodatne prednosti:

 • banke lažje odobrijo financiranje podjetja, saj je denarni tok zavarovan,
 • bonitetna ocena se znatno izboljša, kar neposredno vpliva na povečanje obsega poslovanja,
 • lažje vstopamo na tuje trge in hitreje pridobimo kupce, saj od njih ni treba zahtevati avansa ali bančnih garancij.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

3 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.