Svetovna podjetja se zavedajo rizikov in že ukrepajo. Pa vi? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Svetovna podjetja se zavedajo rizikov in že ukrepajo. Pa vi?

Vse bolj razpredena mednarodna trgovina in internacionalizacija mnogih podjetij prinašata spremembe, ki se že občutijo v svetovnem merilu, vse bolj pa tudi na domačih tleh. Slovenski izvoz cveti, kar je za gospodarsko rast in povečanje konkurenčnosti izdelkov in storitev vsekakor dobrodošlo. S tem pa raste tudi tveganje za finančno škodo zaradi neplačila ali zaradi nepredvidljivih političnih sprememb, kar že upoštevajo mnoga podjetja. Ste vedeli, da ni pametno trgovati s tujimi podjetji brez zavarovanja?

V naslednjem letu bodo podjetja še več vlagala v zaščito pred škodo

Čeprav se dostopnost do poslovnih podatkov nenehno povečuje, sploh z digitalnimi tehnologijami, podjetja ostajajo skeptična do tujih partnerjev, s katerimi na novo sklenejo posle. In teh ni malo, sploh ob vse bolj obetavni gospodarski rasti, ki ji bomo najverjetneje priča vse do konca leta 2018, pa tudi v letu 2019. Svetovna trgovinska organizacija (WTO) napoveduje od 3,1 % do 5,5 % rast mednarodnega trgovanja do konca leta 2018, ob predpostavki, da ne pride do strožjih mednarodnih regulacij. Prav to pa je eden od razlogov, da se svetovna podjetja poslužujejo zaščitnih mehanizmov, kot je zavarovanje terjatev do kupcev.

Poslovanje na odprt račun je tvegano, vendar niste nemočni

Povpraševanje po različnih oblikah zavarovanja terjatev raste – v zadnjem letu se je število zavarovalnih polic v svetovnem merilu povečalo kar za 3,7 odstotka, kot poroča ICISA, Mednarodno združenje kreditnih in kavcijskih zavarovalnic. Ukrepi na področju upravljanja terjatev so tudi v slovenskem prostoru čedalje pogostejši, predvsem zaradi vse večje izpostavljenosti tveganjem mednarodnega trga, ki presega meje »tradicionalnih« partnerjev iz držav bivše Jugoslavije in drugih sosed. Vodilni v podjetjih se danes zavedajo, da niso nemočni pred neplačniki in da lahko uporabijo orodja, ki ščitijo pred finančno škodo zaradi neplačanih računov.

Zakaj ne bi smeli biti brez zavarovanja?

Varnostni in gospodarski ukrepi ter nepredvidljive politične situacije vplivajo na vsakršno obliko poslovanja: lahko ga spodbudijo, največkrat pa ga bistveno omejijo. Združene države Amerike načrtujejo korenite ekonomske spremembe, priča smo preobratu valut in drugim situacijam, ki imajo vidne posledice v celotni gospodarski sliki. Tista podjetja, ki se zavedajo tveganja, se že poslužujejo zavarovanja terjatev, s čimer omejujejo škodljive posledice, ki bi jih takšne situacije povzročile.

Zavarovanje terjatev do kupcev pa ni pomembno samo zato, ker ščiti pred finančno škodo zaradi neplačnikov ali političnih sprememb. Vse bolj postaja bistven del upravljanja s tveganji v podjetju, saj kaže na to, v kolikšni meri je podjetje zaščiteno pred riziki. Prisotnost ustreznega zavarovanja terjatev je tako lahko eden od ključnih razlogov, ki vpliva na financiranje podjetja s strani bank. Tisti, ki iščejo investicije in želijo svoje poslovanje dodatno razširiti, bodo imeli več možnosti za pridobitev posojila, saj bodo banke prepoznale gospodarno in odgovorno ravnanje vodstva. Poleg tega bo bonitetna ocena  zavarovanih podjetij vsekakor boljša.

Opustite zahteve po avansih in sklenite zavarovanje po vaši meri

Podjetja, ki sama spremljajo bonitetne ocene, vedo, v kakšni finančni kondiciji so kupci. Vedo tudi, da bonitetna ocena ni nujno najzanesljivejši pokazatelj finančnega stanja, sploh pa ne nevajenemu očesu. Prav zato se največkrat skušajo poslužiti avansnega plačila, da bi se vsaj deloma zaščitili, a resni kupci se raje pogovarjajo s podjetji, ki jim ponudijo ugodnejše poslovne pogoje.

Zavarovanje terjatev pri Prvi kreditni zavarovalnici pomeni, da podjetje ne pridobi le zaščite pred neplačilom kupcev, temveč še druge prednosti, ki se v praksi izkažejo za nepogrešljive:

 • povečanje prodaje s prenovljeno prodajno politiko, ki ne zahteva avansa,
 • odločnejši in olajšan nastop na tujih trgih,
 • strokovna pomoč usposobljenih profesionalcev zavarovalnice, ki skrbijo za preverjanje bonitet kupcev iz več lokalnih bonitetnih hiš in nudijo pomoč pri morebitni izterjavi.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

2 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.