Svetovni trg čaka - čas je za širjenje proizvodnih kapacitet | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Svetovni trg čaka - čas je za širjenje proizvodnih kapacitet

Čas je za naložbo v širjenje proizvodnih zmogljivosti - svetovno gospodarstvo kliče po kakovostnih proizvodih in storitvah, tudi slovenskih. Za podjetja iz proizvodne in predelovalne industrije se kaže vse več priložnosti tudi na tujih trgih, ki večinoma, odvisno od panoge, zahtevajo večje količine blaga. Proizvajalci s premalo kapacitetami mnogokrat niso konkurenčni prav zaradi prenizke zmogljivosti. Mnogi slovenski proizvajalci so razširili svojo proizvodnjo zaradi povečane količine naročil.

Povpraševanje je, zmogljivost je (pre)šibka

Če že poslujete s tujimi kupci, veste, da praviloma naročajo večje količine blaga – seveda odvisno od panoge (blesti predvsem avtomobilizem) in tipa izdelkov, vendar splošne izkušnje kažejo, da so naročila s tujih trgov obsežnejša. Po napovedih strokovnjakov bo povpraševanje v državah članicah Evropske unije, pa tudi v Rusiji, ZDA in Aziji, naslednje leto še večje, v naslednjih dveh letih pa se bo še dodatno povečala prodaja končnim kupcem. V trenutnih razmerah svetovnega gospodarskega trga imajo tudi slovenska podjetja priložnost, da se povežejo z večjimi kupci in ponudijo še boljše pogoje poslovanja.

Težava, s katero se srečujejo proizvajalci, je prenizka proizvodna zmogljivost – bodisi zaradi pomanjkanja proizvodnih linij ali strojev bodisi zaradi prenizkega števila zaposlenih. Razpisi za dobavitelje navadno že vključujejo pričakovane količine, predstavništvo kupca pa pride na ogled obrata in se prepriča, ali način dela in proizvodnje ustreza standardu. Če ta ne zadovoljuje (predvsem količinskih) potreb, podjetje izgubi priložnost za nov posel.

Investicija v kapacitete – ohranite obstoječe in sklenite nove posle

Z ustreznim investicijskim programom za nakup novih strojev ali prostorskega širjenja proizvodnega obrata se slovenski proizvajalci lahko približajo večjim igralcem in si odrežejo svoj kos pogače na svetovnih trgih. Večji kupci bodo, ob uresničitvi napovedi za prihodnje leto, začeli izdajati obsežnejša naročila in če dobavitelj ne bo konkurenčen, ga bodo gladko zamenjali z drugim proizvajalcem.

Za večje investicije bo potrebno bančno posojilo ali lizing – v obeh primerih je pomembno, da podjetje izkazuje zadovoljivo poslovanje in investicijski program, ki ga namerava izvesti z odobrenimi sredstvi. Pridobivanje tovrstnih kreditov ni vedno enostavno, za podjetja z nižjo kreditno sposobnostjo (morda zaradi manj zanesljivih poslovnih partnerjev ali slabših poslovnih izkazov preteklih let) pa je lahko celo nepremostljiva ovira.

Z zavarovanjem terjatev do bančnega posojila za širjenje proizvodnje

Vsekakor bo na odobritev in višino bančnega posojila vplivala projekcija denarnega toka, lastna udeležba investitorja (podjetja), dobičkonosnost in med drugim tudi nivo upravljanja s terjatvami v podjetju.

Če so poslovni partnerji, s katerimi podjetje posluje na odprt račun, nestabilni ali pri odplačevanju terjatev prihaja do prekomernih zamud, bo banka presodila, da je odplačevanje kredita za naložbo v širjenje kapacitet lahko ogroženo. Če pa ima podjetje pogodbo o zavarovanju terjatev z zanesljivo zavarovalnico, bo to močno vplivalo na odobritev in višino bančnega posojila.

Zavarovanje terjatev kot pomoč pri najemanju bančnega posojila

Zavarovanje terjatev izboljša bonitetno oceno podjetja, saj mu zagotovi stabilnejše poslovanje in bolje predvidljiv denarni tok. Banke vedo, da so terjatve zavarovane z zavarovalno pogodbo, kar je dodatno jamstvo za sredstva, s katerimi bo podjetje odplačevalo kredit. Hkrati je ustrezno upravljanje s terjatvami znak, da je podjetje odgovorno in gospodarno – banke najraje sodelujejo s tistimi, ki vedo, kaj delajo s svojim premoženjem.

Obenem zavarovanje terjatev nadomesti druge oblike zavarovanja, ki jih kreditodajalci običajno zahtevajo, to pa podjetju lahko prinese še celo ugodnejše financiranje.


 

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

7 + 4 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.