Upniki, boste zaradi dolgov kmalu nelikvidni? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Upniki, boste zaradi dolgov kmalu nelikvidni?

Imate premoženje v terjatvah in se bojite, da tega denarja ne boste nikoli prejeli? Vaš strah je upravičen – samo v Sloveniji je v letu 2017 do avgusta šlo v stečaj dobrih 800 podjetij, najkrajšo pa so v postopkih zaradi insolventnosti potegnili dobavitelji. Zakaj pride do takšnih situacij in kako lahko zaščitite svoje premoženje?

Izterjava in prijava terjatev sta med finančno in časovno najintenzivnejšimi postopki, ki vas kot upnike doletita takoj, ko gre vaš dolžnik v stečaj.

Veriga dolžnik – upnik – dolžnik: stabilna, dokler ni stečaja

Na eni strani je vaše podjetje kupec, ki nabavlja surovine ali najema strokovnjake s svojega področja, na drugi strani pa dobavitelj s svojo mrežo manjših ali večjih kupcev. Svojim kupcem prodajate z odlogom plačila, tako da je del premoženja vedno v terjatvah. Dokler so kupci redni plačniki, dokler uspete redno plačevati tudi svoje upnike in financirati tekoče poslovanje, lahko stabilno poslujete in imate dobre možnosti za višjo bonitetno oceno.

Težave nastanejo, ko pride do prekomernih zamud s strani kupca, pri katerem imate odprte terjatve – premoženje, s katerim ne morete razpolagati, dokler dolg ni poplačan. Najhujša mora pa je stečaj pomembnega kupca: v tem primeru je najbolj varna in najcenejša rešitev dobro zavarovanje terjatev.

O insolvenčnem postopku vas ne bo nihče obveščal

Prva zadeva, ki pomembno vpliva na varnost premoženja, so izjemno tesni roki za prijavo nespornih terjatev v primeru stečaja kupca. Mnoga podjetja ne vedo, da jih nihče ni dolžan obvestiti o stečaju – podjetja morajo sama skrbeti za to, da pravočasno opazijo težave pri kupcu. Na voljo imajo tri mesece po objavi insolvenčnega postopka, da brezhibno prijavijo terjatve do kupca.

Več in še več denarja gre za pravnike in sodne postopke

Pri prijavi nespornih terjatev pa ni še konec – če nimate sklenjene pogodbe z zavarovalnico, se tu šele začnejo resni stroški. Dejstvo je, da morate angažirati pravne strokovnjake, ki bodo znali pravilno prijaviti terjatve. Če je prijava nepravilna, nepopolna ali na kakršenkoli drug način ne ustreza zakonodaji, se lahko od premoženja v terjatvah takoj poslovite. Poleg tega bodo visoko ceno terjale morebitne tožbe in sodne takse. Vsi sodni postopki, ki spadajo zraven, so obremenjujoči za vodstvo in za zaposlene, ki se v takšnih situacijah upravičeno bojijo za prihodnost svojih delovnih mest.

Največkrat denarja sploh ne prejmete

Nenazadnje se poraja bistveno vprašanje – ali bo kupčeva stečajna masa sploh zadoščala, da vam stečajni upravitelj povrne delež. To je seveda odvisno od primera do primera, dejstvo pa je, da imajo terjatve drugih institucij in oseb prednost pred vami (dobavitelji).

Pri poplačilu upnikov so prve na vrsti izločitvene pravice (bančna posojila). Šele potem se poplačajo vse dajatve in zaposleni, navadnim terjatvam (dobaviteljem) pa pripada zadnje mesto. Ker stečajna masa v večini primerov ni dovolj obsežna, lahko upnik pričakuje 10-20% dejanske vrednosti terjatev, najverjetneje pa zanj ne ostane nič.

S pravim zavarovanjem se ognete visokim stroškom in nelikvidnosti

Upnikom ni treba čakati, da se zgodi najhujše, da začnejo ukrepati. Zavarovanje terjatev je storitev Prve kreditne zavarovalnice, s katero se zaščitite pred finančno izgubo zaradi stečaja kupca na najcenejši in najbolj varen način. Ko zavarujete terjatve, ste lahko mirni, saj:

 • Prva kreditna zavarovalnica za svoje zavarovance izvaja redni monitoring vseh kupcev, tako da vam ni treba skrbeti, da bi vas karkoli presenetilo,
 • mesečna premija za zavarovanje terjatev je davčno priznan strošek, ki je nižji od morebitnih stroškov pravne službe, sodnih postopkov, taks in ostalih dajatev v primeru stečaja kupca,
 • če vaš kupec ne poravna svojih obveznosti iz kakršnega koli razloga, vam pripada izplačilo nadomestila škode. To je vaše zagotovilo, da boste prejeli denar, tudi če gre vaš kupec v stečaj.

Komu svetujemo zavarovanje terjatev doma in v tujini

Zavarovanje celotne prodaje ali posameznih poslov je posebej koristno za vaše podjetje, če:

 • želite hitreje dosegati poslovne cilje in samozavestneje širiti prodajo,
 • si želite zagotoviti stabilnejši denarni tok in pametno sprejemati poslovne odločitve,
 • potrebujete zanesljivega partnerja za nadzor in spremljanje obstoječih kupcev,
 • želite koristiti davčne in računovodske prednosti ter pridobiti boljše pogoje financiranja.

Kako sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev

 1. Izpolnite vprašalnik, tako da o vašem poslovanju pridobimo več informacij.
 2. Prejmete ponudbo, ki vam jo po meri pripravimo v najkrajšem možnem času.
 3. Sklenete pogodbo o zavarovanju terjatev in poslujete bolje.

 

 

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

6 + 4 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.