Veste, da se lahko izognete tveganju pri rizičnem poslu? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Veste, da se lahko izognete tveganju pri rizičnem poslu?

Podjetja danes zavestno prevzemajo določen del tveganja pri poslovanju, saj le na ta način lahko ustvarjajo dodano vrednost in uspešno poslujejo. Tveganje je del življenja in povsem jasno je, da poslovni svet brez vsaj minimalnega rizika ne obstaja. S čim pravzaprav tvegamo pri poslu? V resnici tvegamo v zelo različnih oblikah, kar je odvisno od splošne situacije podjetja in razmer na trgu. Najhitreje in najpogosteje podjetja zaznajo finančno tveganje, ki vodstvo nemalokrat prikrajša za miren spanec.

Finančno, tržno in politično – kaj vse vas lahko doleti?

Najbolj prepoznavni in na prvi pogled tudi najbolj problematični so riziki, ki so povezani s financami in denarnim tokom. Med finančna tveganja spadajo na primer tveganje obrestne mere, valutno tveganje, predvsem pa tveganje neplačila kupcev, kar se za slovenska podjetja kaže kot glavna težava, ki onemogoči brezskrbno poslovanje in zamaje denarni tok.

Poleg tovrstnih tveganj pa obstajajo tudi druga, predvsem tržna in politična tveganja. Med tveganji, ki so povezana z razmerami na trgu, se podjetja najpogosteje srečujejo s tveganjem izgube trga, pojavom novih hitro rastočih konkurentov, ki močno vplivajo na poslovanje in prihodke, pa tudi s tveganjem sprememb nakupovalnih navad kupcev, česar mnoga podjetja sploh ne jemljejo resno. Vse to znatno vpliva na poslovanje podjetja in lahko celo ogrozi njegov obstoj. Spomnimo se na primer Kodaka – vzorno podjetje je hitro povozila nova tehnologija in nove navade strank.

Podjetja, pri katerih poslovanje sloni na mednarodni trgovini, se soočajo tudi s političnimi tveganji, ki lahko zaradi ureditvenih sprememb povzročijo razlastninjenje premoženja ali devalvacijo valute, kar v najslabšem primeru vodi v stečaj. Evropske države so prav v tem času izpostavljene pretresljivim političnim spremembam, ki lahko v kombinaciji z drugimi dejavniki povečajo finančna, tržna in politična tveganja za nekatera podjetja.

Prenos tveganja na zavarovalnico – efektivna zaščita pred neplačili in drugimi riziki

Podjetje, ki vlaga v učinkovito upravljanje s tveganji, lažje načrtuje strateške korake in celotno poslovno strategijo. Zaščita pred riziki je torej vložek, ki vsekakor doprinese k razvoju in rasti organizacije – čeprav jo vodstvo prepogosto kategorizira kot nepotreben strošek in tveganje sprejema kljub nevarnostim, ki lahko ogrozijo obstoj celotnega podjetja, s tem pa tudi vir prihodka za lastnike in zaposlene.

Učinkovito obvladovanje tveganj predpostavlja, da se uporabijo mehanizmi, ki zmanjšajo, omejijo ali prenesejo tveganje na drugo organizacijo. Prva kreditna zavarovalnica omogoča svojim partnerjem, da z ustreznim zavarovanjem prenesejo tveganje in se zaščitijo pred neplačilom kupca ali pred drugimi dogodki, ki lahko povzročijo hudo škodo.

Zakaj se ne bi posvetovali z nekom, ki obvlada področje tveganj?

Pomembno je, da razmišljamo vnaprej in da na področju upravljanja s terjatvami ukrepamo preventivno. Kurativa nas namreč lahko stane precej več. Svetovalci Prve kreditne zavarovalnice so strokovnjaki na področju obvladovanja tveganj in lahko nudijo ustrezno zaščito pred riziki neplačil in drugimi tržnimi ali političnimi riziki.

Kako do pravega zavarovanja pred neplačili in drugimi riziki

Od ugodnega in varnega zavarovanja terjatev vas loči le nekaj korakov. Prvi korak je, da izpolnite vprašalnik, s katerim Prvi kreditni zavarovalnici posredujete informacije, ki jih potrebuje za pripravo ponudbe po meri vašega podjetja. V kratkem prejmete ponudbo, ki upošteva naravo vašega poslovanja, nato pa sklenete letno zavarovalno pogodbo.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

14 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.