Zakaj je zavarovanje poslovanja v 2018 še pomembnejše | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Zakaj je zavarovanje poslovanja v 2018 še pomembnejše

V letu 2018 lahko pričakujemo, da se bo še več podjetij odločilo za učinkovito obvladovanje tveganj, predvsem v obliki zavarovanja terjatev. Po poročanju Mednarodnega združenja kreditnih in kavcijskih zavarovalnic ICISA je večji interes za upravljanje s tveganji s strani malih in srednjih podjetij posledica pozitivnih napovedi svetovnega gospodarstva, kar zagotovo spodbuja razvoj trgov in krepi samozavest za prve ali nadaljnje korake v izvozu.

Gospodarstvu gre dobro, previdnost pa vseeno ostaja na prvem mestu

Kljub spodbudnim in ugodnim gospodarskim okoliščinam se raven tveganja v nekaterih panogah celo povečuje, predvsem zaradi porasta goljufivih poslov, vendar to ne pomeni, da svojim partnerjem ne bomo stali ob strani in jih spodbujali pri varnem in premišljenem sklepanju novih vezi.

V letu 2018 bodo med izvoznimi trgi z največ zavarovanega prometa Azija, Evropa in Združene države Amerike, pa tudi Bližnji vzhod s severno Afriko, kjer se po mnenju evropskih zavarovalnic pričakuje tudi največ odškodninskih zahtevkov v sklopu zavarovanj terjatev. Predsednik združenja ICISA Jos Kroon je kot eno najbolj rizičnih panog v Evropi izpostavil gradbeništvo, ki kljub okrevanju ohranja višje tveganje za insolventnost podjetij.

Kdo in zakaj se spogleduje z insolventnostjo v 2018?

Za svetovno gospodarstvo so prišli boljši časi, število stečajev se, razen v Združenem kraljestvu, v glavnem zmanjšuje, vendar so napovedi za leto 2018 nekoliko manj spodbudne. V 2017 smo bili priča močni rasti industrije, razmeroma nizkim obrestnim meram in strmemu večanju mednarodne trgovine, kar naj bi se sicer nadaljevalo v 2018, a po mnenju strokovnjakov lahko pričakujemo več stečajnih postopkov zaradi višanja obrestnih mer in političnih sprememb. Raven tveganj se torej viša, podjetja vse teže pridejo do sredstev in financiranja, kar še posebej velja za ZDA. Evropa se neizogibno srečuje s političnimi negotovostmi, saj bodo parlamentarne volitve v nekaterih državah, predvsem Franciji, Italiji, Avstriji in Nemčiji, skoraj gotovo prinesle val nepredvidljivih sprememb.

Čeprav se samo število insolventnih podjetij morda ne bo povečalo, bodo predvidene višje obrestne mere krepko udarile po večjih podjetjih, kar lahko sproži domino efekt. Po boljših napovedih za mednarodno trgovino in investicije v Aziji lahko sklepamo, da bo njeno gospodarstvo ohranilo podobno raven kot v tem trenutku, čeprav se Kitajski napoveduje še večje število stečajev (+10 %). V državah zahodne Evrope bo največ stečajev doletelo storitvena podjetja.

Kaj je in bo pomembno za sklepanje novih poslov

Slovenska proizvodna podjetja imajo možnost, da izkoristijo priložnosti na izvoznih trgih in še dodatno okrepijo pozitivno poslovanje. Pri tem bo ključno usmerjanje v nišne produkte in tehnologije, skupaj s strateškim načrtovanjem prodora na tuje trge. Vložek energije v višanje dodane vrednosti posameznih izdelkov se bo gotovo obrestoval.

Pridobivanje dolgoročnih pogodb z dobrimi kupci je idealna odskočna deska za stabilno poslovanje, pri čemer lahko bistveno pomaga zavarovanje terjatev, saj podjetjem omogoča nudenje boljših plačilnih pogojev, ne da bi pri tem potrebovala dodatna zavarovanja ali jamstva s strani kupcev. Vsekakor bodo val priložnosti najbolje izkoristila tista podjetja, ki bodo odprta za nove tehnologije, nov način dela in vpeljavo novih izdelkov ali polizdelkov – odvisno od panoge in specifičnega stanja na trgu.

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

5 + 0 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.