Zavarovanje terjatev vas stane manj kot izterjava dolga | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Zavarovanje terjatev vas stane manj kot izterjava dolga

Neplačani računi so bolečina, s katero se bori velika večina podjetij. Mala in srednja podjetja so tista, ki največkrat potegnejo najkrajšo, saj so pogosto žrtev plačilne nediscipline in nimajo dovolj sredstev ali kadra, da bi učinkovito ukrepala. Vendar so tudi velika podjetja močno izpostavljena težavam, ki jih povzročajo neplačniki, in mnogokrat prepuščena situacijam, ki zahtevajo izterjavo. Kdor se je že srečal s postopkom izterjave dolgov, ve, kako je ta lahko boleč, dolgotrajen in drag, predvsem pa je problematično to, da le redko lahko reši težave z likvidnostjo, ki se lahko pojavijo praktično čez noč.

 

Izterjava terjatev se začne z opomini in nadaljuje z dragimi postopki

Kupčeva zamuda s plačilom lahko krepko zamaje načrtovan denarni tok in povzroči težave z likvidnostjo, ki najpogosteje rezultirajo v nezmožnost podjetja, da bi redno plačevalo stroške tekočega dela in obveznosti do morebitnih upnikov. Kupca je vsekakor treba opomniti in se pripraviti na izterjavo terjatve, v takšni ali drugačni obliki. Po evropski zakonodaji je upnik upravičen tudi do zamudnih obresti in do minimalnega fiksnega zneska nadomestila za stroške izterjave, prav tako pa lahko od dolžnika zahteva nadomestilo za stroške, ki presegajo določeni znesek.

Prvi korak je gotovo neposreden kontakt s kupcem. Najbolje je kupca osebno obiskati in skušati skupaj poiskati rešitev. Če to ne zaleže, je smiselno poslati dopis z odprtimi postavkami, rokom, do katerega podjetje pričakuje plačilo, in kakšne bodo posledice neplačila. Če kupec nima resnih in ogrožajočih finančnih težav, je ta ukrep načeloma dovolj, vendar so takšni primeri izjemno redki. Ostale možnosti so izterjava prek odvetniške pisarne ali profesionalne izterjevalne družbe, oboje pa zahteva višji vložek v izterjavo in ne garantira nikakršnega uspeha.

Če takšni postopki niso učinkoviti in imamo opravka z nelikvidnim kupcem, ki drsi proti stečaju ali je celo že v insolvenčnem postopku, se začne najhujša mora – iskanje rešitve za vračilo dolga. Podjetja tvega, da premoženja v terjatvah, s katerim je kreditiralo kupca, nikoli več ne bo videlo, hkrati pa ne more niti vložiti sodne izterjave, saj zakon ne dovoljuje sklepov o izvršbi podjetja v insolvenčnem postopku.

Preventiva: finance podjetja ji bodo stokrat hvaležne

Posledice plačilne nediscipline lahko podjetje pripeljejo do finančnega zloma, zato jih je pametno vnaprej predvideti in se odločiti za ustrezne ukrepe. Ko se enkrat pojavi resna finančna luknja in upniki začnejo s postopki izvršbe, se podjetje samo težko reši, zato je obvladovanje tovrstnih tveganj nujno.

Zavarovanje terjatev je vrsta zaščite pred neplačniki, ki na najcenejši in najvarnejši način varuje podjetje pred finančno škodo. Ko zavarujete terjatve, ste lahko mirni, saj:

 • Prva kreditna zavarovalnica za svoje zavarovance izvaja redni monitoring vseh kupcev, tako da vam ni treba skrbeti, da bi vas presenetila zamuda pri plačilu ali stečaj kupca,
 • mesečna premija za zavarovanje terjatev je davčno priznan strošek, ki je nižji od morebitnih stroškov pravne službe, sodnih postopkov, taks in ostalih dajatev v primeru stečaja kupca,
 • če vaš kupec ne poravna svojih obveznosti iz kakršnega koli razloga, vam pripada izplačilo nadomestila škode. To je vaše zagotovilo, da boste prejeli denar, tudi če gre vaš kupec v stečaj.

Komu svetujemo zavarovanje terjatev doma in v tujini

Zavarovanje celotne prodaje ali posameznih poslov je posebej koristno za vaše podjetje, če:

 • si želite zagotoviti stabilnejši denarni tok in pametno sprejemati poslovne odločitve,
 • želite hitreje dosegati poslovne cilje in samozavestneje širiti prodajo,
 • potrebujete zanesljivega partnerja za nadzor in spremljanje obstoječih kupcev ter obvladovanje terjatev,
 • želite koristiti davčne in računovodske prednosti ter pridobiti boljše pogoje financiranja

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

4 + 10 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.