Nova Coface publikacija Focus: LAHKO KITAJSKA ZAŠČITI SVOJE GOSPODARSTVO PRED VPLIVOM COVID-19? | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Nova Coface publikacija Focus: LAHKO KITAJSKA ZAŠČITI SVOJE GOSPODARSTVO PRED VPLIVOM COVID-19?

LAHKO KITAJSKA ZAŠČITI SVOJE GOSPODARSTVO PRED VPLIVOM COVID-19?

Gospodarska aktivnost na Kitajskem bi se lahko upočasnila hitreje, kot so pričakovali, in tako ne dosegla cilja rasti Komunistične partije Kitajske (KPK) v višini 5,6%. V zadnjih mesecih se je kitajsko gospodarstvo spopadalo z mnogimi izzivi, kot so posledice trgovinske vojne z ZDA, pa tudi strukturni dejavniki, kot so demografske razmere v državi (15% kitajskega prebivalstva je starejšega od 65 let). Pandemija COVID-19 predstavlja dodaten šok, ki bo bistveno prispeval k obstoječim izzivom.

Omenjeni 5,6-odstotni cilj rasti je ključni prag za Kitajsko in KPK, pri čemer partija meni, da predstavlja "zmerno uspešno" raven družbe. Kitajska ta cilj opredeljuje kot podvojitev nominalnega dohodka na prebivalca iz leta 2010. Kljub trenutnim razmeram KPK upa, da bo ta cilj dosežen še pred 100. obletnico julija 2021.

V tej fazi se zdi, da vlada ostaja samozavestna pri izpolnjevanju zahtev za leto 2020. Vendar je večja verjetnost, da bo potrebno ta mejnik preložiti do leta 2021. Širitev COVID-19 po vsem svetu, zlasti na ključne trge Kitajske, kot sta Evropa in Severna Amerika (30% njenega izvoza), bo letos najbolj vplivala na kitajsko gospodarsko aktivnost.

PRIČAKOVAN JE NAVAL INSOLVENTNOSTI PODJETIJ, KLJUB OBSEŽNIM UKREPOM OBLASTI ZA OMEJEVANJE ŠOKA

Kitajske oblasti so sprejele ukrepe, da bi ublažile vpliv pandemije na gospodarstvo. Ljudska banka Kitajske (People's Bank of China - PBOC) se je na primer doslej osredotočila na dokaj preudarne in ciljno usmerjene ukrepe, kot so znižanja obrestnih mer. Ne glede na dodano prilagodljivost, ki jo omogočajo te odločitve, se bo morala Kitajska zateči k agresivni denarni in fiskalni sprostitvi, če bo želela stabilizirati svoje gospodarstvo.

Za razliko od leta 2009 je manevrskega prostora tokrat manj. Zlasti tuje devizne rezerve ne zadostujejo za pokritje odlivov, kar posledično pomeni negativni pritisk na juan.

Na fiskalnem področju bodo dodatne naložbe v infrastrukturo, katerih cilj je ublažiti šok, povečale zadolženost na lokalni ravni, kar bo povzročilo pritiske na že obremenjen bančni sektor in visoko zadolžene korporacije. Tako je pričakovati povečanje neplačil obveznic in insolventnosti podjetij, ki jih spremljajo prizadevanja za prestrukturiranje v bančnem sektorju.

 

Za prenos publikacije kliknite na spodnji dokument:

 

Dokumenti

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

3 + 1 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.