Coface predstavlja novo letno študijo največjih 500 podjetij v srednji in vzhodni Evropi: Coface CEE Top 500 | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Coface predstavlja novo letno študijo največjih 500 podjetij v srednji in vzhodni Evropi: Coface CEE Top 500

Družba Coface je objavila študijo Top 500 podjetij v srednji in vzhodni Evropi (CEE):

Ali so zunanja tveganja zasenčila dolgotrajno trdno gospodarsko rast v srednji in vzhodni Evropi?

 • 2018 – donosno leto za srednjo in vzhodno Evropo s 4,3-odstotno rastjo BDP
 • Top 500 podjetij: povečanje prometa in zaposlovanja, izguba čistega dobička zaradi močne konkurence
 • Sektor nafte in plina je na prvem mestu lestvice 500 največjih podjetij, sledita avtomobilska industrija in promet ter nespecializirana trgovina
 • Na Poljskem imajo sedež največja podjetja v regiji s skupnim prometom, ki se iz leta v leto povečuje

Leta 2018 se je nadaljevala stabilna širitev gospodarske aktivnosti v regiji CEE, ki se je začela leta 2017. To je zlasti veljalo za Poljsko, Madžarsko in Latvijo, ki beležijo skoraj 5-odstotno stopnjo rasti BDP. V drugih državah, zlasti Romuniji, Estoniji in Bolgariji, je bila dinamika rasti šibkejša. Kljub razlikam med državami je skupna gospodarska rast v regiji CEE ostala solidna s 4,3 % v letu 2018 v primerjavi s 4,6 % v letu 2017. »Glavni dejavniki rasti so bili zasebna potrošnja, povečanje naložb v osnovna sredstva in izvoz. Bili so manj dinamični kot prej, vendar so se okrepili kljub upočasnjevanju v evroobmočju,« je povedal Grzegorz Sielewicz, ekonomist Coface za regijo CEE. Leta 2018 je Coface zvišal bonitetno oceno Hrvaške in Slovaške po tem, ko je v letu pred tem zvišal bonitetno oceno vrsti držav. To so ključne ugotovitve nedavne študije Coface CEE Top 500.

Mednarodna kreditna zavarovalnica predstavlja svojo enajsto letno študijo največjih 500 podjetij v srednji in vzhodni Evropi – Coface CEE Top 500. Podjetja so razvrščena po prometu, analizirani pa so tudi dodatni podatki, kot so število zaposlenih, okvir podjetij, sektorjev in trgov, pa tudi nove kreditne ocene Coface. Gospodarski razvoj 500 največjih podjetij odraža tržni trend v celotni regiji.

Več lahko preberete v spodnji priponki.

Dokumenti

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

6 + 9 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.