Nova publikacija Coface Focus: COVID-19 preusmerja pozornost na dolg hitro rastočih držav | Coface PKZ zavarovalnica d.d.

Nova publikacija Coface Focus: COVID-19 preusmerja pozornost na dolg hitro rastočih držav

Nova publikacija Coface Focus: COVID-19 preusmerja pozornost na dolg hitro rastočih držav

Medtem ko je bila dosedaj pozornost usmerjena predvsem na Kitajsko, Evropo in ZDA, bodo posledice pandemije COVID-19 verjetno še hujše za hitro rastoča gospodarstva, zlasti tista, ki trpijo zaradi "izvirnega greha", tj. nezmožnosti za izdajo obveznic v lokalni valuti.

Čeprav je njihova stopnja občutljivosti za ta šok odvisna od številnih dejavnikov, je ključno vprašanje izhodišče njihovih javnih financ, saj določa njihovo sposobnost odzivanja na številne gospodarske posledice krize. Vendar pa je bil njihov javni dolg v letu 2019 že na najvišji ravni.

Izraz "izvirni greh" v ekonomski literaturi opisuje nezmožnost držav, da izdajo obveznice v lokalni valuti, kar velja za številna manjša gospodarstva v vzponu ali v razvoju. Čeprav so v zadnjih letih zagotovo izkoristili zelo veliko globalno likvidnost za izdajo obveznic, je bilo to v tuji valuti. Zdaj so te obveznosti dodatno obremenjene tudi z višanjem državnih obrestnih mer.

Poleg tveganja za javne finance in depreciacijo valute Coface pri ocenjevanju tveganja hitro rastoče države upošteva izpostavljenost držav do tveganj, povezanih s Covid-19. Čeprav bodo dodatna sredstva, ki jih načrtujejo mednarodne organizacije (zlasti MDS), in prilagoditve dolga, ki so jih napovedale države upnice, pomagale mnogim državam z nizkimi dohodki, pa bodo večjim državam v vzponu verjetno malo v pomoč. Več v našem Fokusu.

 

Dokumenti

Prava informacija je vredna več kot 100 novic

Prave informacije in koristni nasveti lahko pomembno vplivajo na razvoj vašega poslovanja. Bodite vedno na tekočem. Brezplačno se vpišite med prejemnike spletnih novic in prvi boste izvedeli o novostih, zanimivostih in o dogajanju na trgu.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA

To vprašanje je namenjeno preizkusu, ali ste uporabnik ali robot.

2 + 16 =
Rešite to enostavno matematično nalogo. Npr. za 1+3 vnesite 4.

Pogosta vprašanja

 • Kaj vključuje storitev zavarovanja terjatev?

  Storitev zavarovanja terjatev krije rizik neplačila kupcev, ki jim prodajate na odprt račun. Pri Coface PKZ zavarujete terjatve, ki nastanejo pri prodaji blaga in storitev doma ali v tujini.

  Zavarovanje krije komercialne rizike, kot so prekomerna zamuda plačil in primeri insolventnosti (stečaj, prisilna poravnava), ter nekomercialne ali politične rizike.

  Zavarovanje terjatev vključuje ocenitev bonitete kupcev, oceni sledi odločitev o višini zavarovalnega kritja za posameznega kupca. Zavarovanje terjatev vključuje tudi upravljanje teh: stalno spremljanje kupca in prilagajanje ustrezne višine limita. V primeru nastanka zavarovalnega primera vam izplačamo zavarovalnino.

 • Zakaj zavarovati terjatve? Kaj pridobimo?
  • Varovanje pred finančno izgubo zaradi neplačila,
  • povečanje vaših prihodkov in dobičkonosnosti,
  • izboljšana kreditna sposobnost vašega podjetja in s tem
  • lažji dostop do financiranja.

  Banka namreč prepozna koristi zavarovanja podjetja:

  • zmanjšanje tveganja,
  • povečanje prihodkov in dobičkonosnosti,
  • zmanjšanje stroškov preverjanja kupcev,
  • zagotavljanje visokega nivoja upravljanja tveganj ter posledično
  • izboljšanje vaše bonitete.

  Zavarovanje terjatev vam omogoča varno prodajo na odprt račun (odloženo plačilo) brez dodatnih varščin, ki bi jih sicer morali zagotoviti vaši kupci. V sklopu zavarovanja terjatev vam nudimo tudi pomoč pri reševanju težav s prekomernimi zamudami plačil (opomini, način izterjave ipd.) ter strokovno asistenco (pravni nasveti, informacije o posebnostih poslovanja različnih sektorjev na različnih trgih ipd.).

Kontakt

Davčna ulica 1 (južni vhod)
1000 Ljubljana

To prevent automated spam submissions leave this field empty.